OSTALI SPORTOVI

Trostruki prvak Formule 1 stabilno nakon transplantacije pluća

Niki Lauda ( Arhiv)

Index.hr

6.8.2018

Legendarni austrijski vozač Formule 1 Niki Lauda dobro se oporavlja nakon transplantacije pluća i ne treba pomoć pri disanju, kazali su njegovi liječnici u ponedjeljak.

Samo 24 sata nakon operacije, Niki Lauda je potpuno pri svijesti i može samostalno disati nakon uklanjanja respiratora - kazali su u zajedničkoj izjavi bečka opća bolnica i tamošnji medicinski fakultet. 

Dodali su kako svi njegovi organi dobro funkcioniraju. Operiran je prošlog četvrtka zbog plućnog virusa.

Niki Lauda ima zdravstvenih poteškoća otkako je u avgustu 1976. doživio tešku nesreću u Nirburgringu. Više od minute bio je zarobljen u gorućem bolidu, teško je opečen, a otrovni plinovi koje je udahnuo trajno su mu oštetili pluća. Bubrezi su mu transplantirani 1997. i 2005. godine. 

Prema profesoru Valteru Klepetku (Walteru Klepetku) koji ga je operirao, Lauda će morati još nekoliko sedmica biti u bolnici, ali dugoročno, ne bude li neugodnih iznenađenja, "moći će letjeti i baviti se sportom kao i prije".

Niki Lauda trostruki je svjetski prvak u Formuli 1 (1975., 1977. i 1984. godine), a po završetku sportske karijere, kupio je aviokompaniju, bio menadžer u motosportu i televizijski komentator.  

Osim trenutne predsjedničke funkcije u Mercedesovom timu u Formuli 1, Niki Lauda većinski je vlasnik i direktor aviokompanije Laudamotion.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.