ATLETIKA

Svi pričaju o novom vladaru skoka s motkom: Bubka se pita je li on ljudsko biće

Armandu Duplantis ( AFP)

Tportal.hr

13.8.2018

Atletika je bez sumnje dobila nevjerovatnu zvijezdu, čije ćemo ime jednog dana, vrlo vjerovatno, izgovarati s poštovanjem poput onog Useina Bolta (Usain).

Riječ je o 18-godišnjem Armandu Duplantisu, koji ogromnim koracima grabi prema najvišim dometima u skoku s motkom, što je okrunio osvojenim zlatom na Evropskom prvenstvu u Berlinu, u iznimno jakoj konkurenciji u kojoj je morao skočiti novi juniorski rekord 6,05 metara da bi slomio Morgunova i Lavilenija (Lavillenie).

Duplantis je time postao tek peti skakač u historiji koji je preskočio ovu visinu, a juniorski rekord poboljšao je za nevjerovatnih 30 centimetara i tako pokazao da se sprema svoj sport okrenuti naglavačke.

- Morao sam promijeniti motke na višim visinama i koristiti one koje nisam nikad prije - priznao je evropski šampion prije samog takmičenja, što samo pojačava dojam nestvarnosti njegovih postignuća. Prije Berlina mu je lični rekord bio 5,88 m.

Inače, Armand je iz mješovitog američko-švedskog braka. Njegov otac Greg i sam se bavio skokom motkom i osobni rekord mu je respektabilnih 5,80 metara. Majka Helena bila je sedmobojka i odbojkašica.

Kao motkaš prvi se put proslavio u SAD nastupajući za srednju školu Lafajete, ali svjetske rekorde u dobnim kategorijama ruši još od šeste godine i svima je odavno jasno da se radi o atletskoj zvijezdi koja bi mogla dugo blistati. 

- Armand Duplantis, jesi li ti uopće ljudsko biće - zapitao se impresionirani Bubka (Sergey Bubka) nakon čudesnog ostvarenja ove nedjelje i poželio mu let na do sada neovladane visine.

Zanimljivo, nastup na Evropskom prvenstvu u Berlinu bio je njegov prvi na velikoj sceni i odmah je potukao velikane, uključujući i svjetskog rekordera Renoa Lavileneja (Renauda Lavilleniea), koji je uspio skočiti 6,16 metara 2014. godine i tako za jedan centimetar nadmašiti onaj činilo se nenadmašan rekord Sergija Bubke (Sergey Bubka) iz Donjecka 1993. godine.

No, Duplantis bi uskoro mogao skakati još puno više, a ako se nastavi razvijati kako se razvijao do sada, niti magična granica od 6,20 metara neće biti nedostižna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.