ODBOJKA

Junak posljednjeg gradskog derbija: Bez puno pompe do senzacije

Avaz Sport

17.8.2018

Ako jedna reprezentacija kao najlošije rangirana u kvalifikacionoj grupi savlada onu koja je najbolje rangirana, onda se svakako radi o velikom iznenađenju. Takav rezultat je lakše nazvati senzacijom, ako ausajder gostuje kod favorita i već nakon dva uvodna seta gubi sa 2:0.

Pravo lice

Takve stvari se ipak u sportu događaju, a na svu sreću glavni akter senzacije je odbojkaška reprezentacija BiH, koja je u Krajovi sa 3:2 savladala favoriziranu Rumuniju. Otputovale su bez posebnih najava, skoro bez očekivanja, a onda su na parketu pokazale jedno pravo lice i za to su nagrađene pobjedom. 

Našim reprezentativkama nisu davane velike šanse ni u ovoj utakmici, a ni uopće u kvalifikacijama za Euro 2019., ali izabranice selektora Gorana Nešića su pokazale karakter. 

- Nije mala stvar što smo se vratili nakon 0:2. Naše igračice su se odlučno borile i kada je stvar izgledala izgubljeno. Ovo je sjajan rezultat za nas - kaže selektor Nešić. 

Slijedi Latvija 

Za igračicu utakmice proglašena je Dajana Bošković, koja je odigrala odličnu utakmicu. Mnogo ključnih napadačkih akcija išlo je upravo na njenu završnicu, ali zasluge pripadaju i kompletnom kolektivu. Svaki poen je proslavljan kao da je najbitniji, a i kada su gubile, igračice su bodrile jedna drugu.

Inače, naša selekcija je trenutno rangirana na 31. poziciju od 48 selekcija u Evropi. Sutra u 19 sati u Kaknju će u okviru 2. kola naše reprezentativke ugostiti Latviju. Naredne protivnice su i prvom kolu glatko poražene od Španije, a prema renkingu su samo jednu poziciju ispred bh. selekcije. Eventualnom pobjedom reprezentacija BiH bi probudila nade da se ipak na kraju može naći na jednom od prva dva mjesta.   

Završnica u januaru

Naše reprezentativke će u ovom mjesecu, osim domaće utakmice protiv Latvije, imati i dvomeč sa Španijom. Prvo će gostovati, a zatim i igrati domaću utakmicu sa favoriziranim Španjolkama. Finiš kvalifikacija je u januaru naredne godine. Prvo gostujemo Latviji, a zatim nam u goste stiže Rumunija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.