ATLETIKA

Za obnovu atletske staze treba 256 hiljada KM

Piše: J. JEREMIĆ

15.10.2018

Atletski klub Sloboda Tehnograd naredne godine će proslaviti 72. rođendan, a ukoliko sve prođe u najboljem redu, ovaj događaj će se dočekati u novom ruhu! Kako saznajemo, Grad Tuzla će uložiti sredstva u rekonstrukciju atletske staze na Gradskom stadionu Tušanj, čime će se napokon steći uvjeti za održavanje domaćih i međunarodnih takmičenja u Rudarskoj 2.

 Značajan projekt

Postojeća staza je oštećena i neuvjetna, zbog čega je AK Sloboda Tehnograd 2011. godine posljednji put organizirao državno prvenstvo!

- U toku narednih desetak dana trebao bi biti raspisan javni tender za odabir najboljeg izvođača radova. Nadam se da će, osim Grada Tuzle, i Vlada Tuzlanskog kantona uzeti učešće u ovom projektu, koji bi se radio kao kapitalna investicija.

- Sportsko društvo uskoro slavi 100 godina postojanja, naš klub 72 godine, ovo je od velikog značaja za grad i Kanton, jer dobro je poznato da svi koriste atletsku stazu, košarkaši, rukometaši, odbojkaši, odbojkašice i drugi - ističe Kada Delić–Selimović, direktorica AK Sloboda Tehnograd.

Za postavljenje nove atletske staze na Tušnju bit će izdvojeno oko 256 hiljada KM, a od brzine procedure i vremenskih uvjeta zavisi kada bi se mogao finalizirati ovaj izuzetno značajan projekt. Naime, AK Sloboda Tehnograd je jedan od najuspješnijih atletskih klubova u BiH, no posljednji put su organizirali jedno bh. prvenstvo prije sedam godina!

 Mnogo rupa

- Od 2011. nismo organizirali državno prvenstvo. Prije toga smo 2002. organizirali Međunarodni atletski miting, a 2003., 2005. i 2009. Kup šampiona. Postojeća staza puna je rupa i udubljenja. Mi u klubu imamo Rusmira Malkočevića, koji je olimpijski kandidat, ali na Tušnju ne može postaviti 10 prepona na jednu stazu kako bi mogao trenirati! U 2019. godini imat će četiri–pet jakih trka da ispuni normu za OI, ali njemu je najbitnije da ima kvalitetan trening - objašnjava Delić–Selimović.

Šest olimpijaca

Nova podloga sa šest staza u krivini i osam u pravcu mogla bi vratiti sjaj tuzlanskoj “kraljici sportova”. Podsjetimo, iz AK Sloboda Tehnograd poniklo je šest olimpijaca (Vinko Galešić, Zlatko Saračević, Kada Delić–Selimović, Jasmin Salihović, Jasminka Guber i Dijana Kojić), a samo u normalnim uvjetima za rad i treniranje može se očekivati da na Tušnju stasa još neki olimpijac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.