STRAZBUR

WADA: Razmatrana pitanja iz antidopinga u Evropi

Usvojen aneks koji se odnosi na listu zabranjenih sredstava za 2019. godinu

Amir Avdagić u Strazburu na sjednici WADA-e. Agencija za antidoping kontrolu BiH

Fena

31.10.2018

Na sjednici Evropskog komiteta za Svjetsku antidoping agenciju WADA održanoj danas u Strazburu razmatrana su najznačajnija pitanja iz antidopinga u Evropi te donesene odluke u vezi sa stavovima Evrope na predstojećim sjednicama Izvršnog odbora WADA.

Razmatrane su teme procesa revizije Svjetskog antidoping kodeksa koji bi trebao stupiti na snagu 2021. godine, procedure izbora predsjednika WADA i nove "OneVoice" platforme. Nadzorni odbor Antidoping konvencije Vijeća Evrope razmatrao je mogućnost revizije navedene Konvencije i usvojio je aneks koji se odnosi na listu zabranjenih sredstava za 2019. godinu. 

Posebno pažnja je posvećena nedavnoj odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima ''Mutu'' i ''Pehsteinova'' (Pechsteinova), kao i zaključcima Konferencije ministara sporta održanoj u Gruziji. 

Evropski sud za ljudska prava je nedavno odlučio da Mutu i Pehsteinova nisu imali fer suđenje pred Arbitražom za sport (CAS) jer im je onemogućeno javno saslušanje.

U drugom dijelu sastanka su razmatrani izvještaji o primjeni Antidoping konvencije Vijeća Evrope u Azerbejdžanu, Bugarskoj i Litvaniji te izvještaj o realizaciji antidoping akcionog plana u Ruskoj Federaciji. 

Na intervenciju predstavnika iz Bosne i Hercegovine, inače predsjednika Istočnoevropske antidoping organizacije EE RADO Amira Avdagića, odgođeno je pokretanje procedure proglašenja Crne Gore i Albanije državama koje nisu ispunila obaveze iz Konvencije, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.