SNUKER

Kladionice zadovoljno trljaju ruke: Danas je mladi Kejhil učinio ono što nikad niko nije

Na jednu uloženu funtu kladionice su za pobjedu junoše nudile 500

A. Ču.

23.4.2019

Vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u snukeru, koje se svake godine igra u Šefildu od druge polovine aprila do kraja prve sedmice maja, kad sve behara i sve cvjeta, mnogi smatraju najljepšim dijelom godine. Za ljubitelje snukera to definitivno jeste.

Ovoga se svjetskog prvenstva, međutim, najbolji igrač ovoga sporta svih vremena neće sjećati po lijepom. Roni O'Saliven (Ronnie O'Sullivan) peterostruki je svjetski prvak i jedan od najtalentiranijih sportista generalno svih vremena imao je najlakši zadatak u šesnaestini finala - za protivnika je imao prvog amatera ikad koji je dospio u glavni žrijeb Džejmsa Kejhila (James Cahill).

Kvota na pobjedu Kejhila bila je 500... Na kraju amater je savladao Ronija 10:9 i realizirao najveće iznenađenje u historiji ovoga sporta. Meč se igrao u dva dana, a drugu, današnju jutarnju sesiju O'Saliven je proveo u bunilu, kao da nije spavao čitavu noć. Uspio se vratiti iz zaostatka, no nije imao živaca ni koncentracije dobiti posljednji frejm koji je trajao 15 minuta.

Kejhil se u glavni žrijeb plasirao nakon tri meča kvalifikacija, a inače je nećak Stivena Hendrija (Steven Hendry), također legendarnog igrača snukera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.