SNUKER

Kruna fantastične sezone: Džad Tramp svjetski šampion

pobjedom u finalu zaradio 581 hiljadu eura i tako postao prvi igrač u historiji koji je u jednoj sezoni inkasirao više od jednog miliona

A. Ču.

6.5.2019

Džad Tramp (Judd Trump) i Džon Higins (John Higgins) susreli su se u finalu najznačajnijeg snuker takmičenja Svjetskog prvenstva u Šefildu prije osam godina, ali Tramp je tada bio mlad i nezreo.

Reprizu tog finala odigrali su na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, a slavio je mlađi Tramp koji je sa 18:9 savladao jednog od najvećih snuker igrača svih vremena. Higinsu je poraz u čuvenom Krusibl teatru značio treće izgubljeno finale i pitanje je da li će nastaviti uopće svoju karijeru budući da je jednom već bio na pragu da se oprosti.

Tramp je ove sezone imao fantastičnu sezonu, a titula svjetskog prvaka dolazi kao šlag na tortu.

Ključna u pobjedi bila je druga sesija koju je Tramp dobio 8:0. Higins je nakon prve imao vodstvo 5:4, a Tramp je onda preokrenuo na 12:5 i to je praktično prevagnulo na njegovu stranu.

Finalni meč, ali i turnir generalno donijeli su mnoge rekorde. Na njemu je ubilježeno maksimalnih 11 trocifrenih brejkova na jednom profesionalnom meču, samim tim i u finalnim dvobojima na Svjetskim prvenstvima. Najviše trocifrenih brejkova jednog igrača (Tramp je napravio sedam).

Šestorostruki svjetski prvak Stiv Dejvis (Steve Davieds) kazao je da je ovo finale bilo vjerovatno najveće i najbolje koje je ikada odigrano.

Tramp je pobjedom u finalu zaradio 581 hiljadu eura i tako postao prvi igrač u historiji koji je u jednoj sezoni inkasirao više od jednog miliona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.