FORMULA 1

Ferstapen imao najbrži krug u Meksiku, Botas završio u zaštitnoj ogradi

Botasov bolid je završio u zaštitnoj ogradi. AFP

E. J. / Avaz.ba

26.10.2019

Maks Ferstapen (Max Verstappen) uspio je izboriti prvu startnu poziciju za sutrašnju Veliku nagradu Meksika u Formuli 1, dok je Valteri Botas (Valtteri Bottas, Mercedes) pretrpio udes, srećom bez posljedica, u dramatičnim kvalifikacijama u Meksiko Sitiju.

Holandski vozač, u bolidu Red Bulla, izdržao je napade Ferrarijevih Šarla Leklerka (Charles Leclerc) i Sebastijena Fetela (Sebastian Vettel) te postigao najbrži krug, sa vremenom od jedne minute i 14,758 sekundi.

Aktuelni prvak Luis Hamilton (Lewis) u Mercedesu bio je četvrti, ispred Red Bullovog Aleksa Albona (Alex Albon) te Botasa. Finac je izgubio kontrolu nad svojim Mercedesom u krivini Peraltada, izletio sa staze i zabio se u zaštitne barijere. Nekoliko minuta je sjedio u automobilu i duboko disao prije nego što je napustio vozilo.

Ferstapen: Najbrži krugu Meksiku. AFP

Inače, Britanac Hamilton blizu je svoje šeste titule, koju bi mogao potvrditi već danas. Hamilton trenutno vodi u ukupnom poretku sa 338 bodova, dok njegov jedini rival za titulu Botas ima 274.

Utrka je na rasporedu sutra, sa početkom u 20.10 sati. Vozit će se 71 krug, ukupne dužine 305,4 kilometara. Ovo je 18. utrka u sezoni, a poslije nje na rasporedu su još tri (Sjedinjene Američke Države, Brazil, Ujedinjeni Arapski Emirati).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.