KARIJERE

Taiba Dizdarević, rukometašica Goražda: Ne zaostajemo mnogo za muškarcima

Dvadesetšestogodišnja djevojka iz Stoca diplomirani je profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja

Dizdarević: Izabrana za najboljeg sportistu Stoca za sezonu 2017/2018.. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

9.2.2020

Mlada rukometašica Taiba Dizdarević igra za ŽRK Goražde na poziciji srednjeg beka. Ova 26-godišnja djevojka iz Stoca govorila je o ambicijama i ciljevima kluba ove sezone.  

- Želimo popraviti bodovno stanje, koje nije na zadovoljavajućem nivou. Cilj nam je peto mjesto na tabeli, a trenutno smo osmi. Mislim da to, uz igrački kadar koji posjedujemo i uz podršku naše trenerice, možemo postići - kaže Taiba Dizdarević, koja je diplomirani profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Osvrnula se i svoj učinak u pripremnim utakmicama za nastavak prvenstva.  

- Polusezona je prošla u nekoj adaptaciji na nove promjene, samu ekipu i saigračice, ali evo, odradili smo dvije pripremne utakmice, gdje sam zaista zadovoljna kako ekipno, tako i individualno. Minutažu koju sam dobila, mislim da sam iskoristila na najbolji mogući način. Ekipa je sada spremnija, zrelija i sigurno motivirana - govori mlada rukometašica.

Dizdarević: Minutažu iskoristila na najbolji mogući način. Privatni album

Pored toga što aktivno igra, Taiba je i trener u omladinskim selekcijama.

- Volim djecu i raduje me kad svoje znanje mogu prenijeti na njih, jer su ti rukometni počeci najteži, ali i najvažniji za njih - kaže naša sagovornica.  

Komentirala je nepostojanje ženske rukometne A-reprezentacije BiH.

- Smatram da je ženska A-selekcija slaba tačka svih nas koji treniramo duži niz godina i toliko dajemo sebe u sve ovo. Ti problemi u Savezu traju već godinama i nikako da se nađe neko rješenje. Tužno je kad gledate evropska i svjetska prvenstva, a naše reprezentacije nema. Nadam se da će se ovaj problem riješiti kako bi ostale igračice dobile priliku da sa ponosom brane boje svoje države, kad, evo, mi nismo mogli to doživjeti - naglašava Taiba Dizdarević, koja je bila izabrana za najboljeg sportistu Stoca za sezonu 2017/2018. 

Dizdarević: Ženski rukomet ima šta ponuditi. Privatni album

Ističe da ženski rukomet zaista ima šta ponuditi.

- Iako se radi o zaista grubom sportu, gdje su povrede svakodnevica, danas je ipak sve veća zainteresiranost baš za ovaj sport. Mnoge rukometašice su uspješne i izvan terena, što znači da posao i karijera mogu ići jedno s drugim. Kad dođete na jednu žensku rukometnu utakmicu, sve predrasude padaju u vodu, jer mislim da ne zaostajemo mnogo za muškarcima. Naravno, razlike su ogromne, mi smo, ipak, nešto nježniji spol, ali što se igre i samog sporta tiče, idemo rame uz rame sigurno - riječi su mlade rukometašice.

Iznijela je svoje planove za budućnost, kako privatne, tako i sprotske.

- Još sam u potrazi za poslom. Nažalost, živimo u takvoj državi gdje je luksuz naći posao, još ako je posao iz tvoje branše. Nisam fokusirana samo na to, ako bih našla nešto za šta nisam školovana, rado bih to prihvatila. Što se tiče sporta, želim se i dalje baviti rukometom koliko god mi to zdravlje bude dozvoljavalo - zaključuje Taiba Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.