UNIVERZALNA IGRA

Mladi su zapostavili šahovski sport, a velemajstor nije obična titula

Zanemaren u Bosni i Hercegovini i nije pod sistemskom brigom

Šahovski sport zanemaren u BiH. Avaz

Piše: J. A. / Avaz.ba

26.2.2020

Šahovska igra je umijeće življenja. Porazi u šahu su opomena, pouka, upozorenje, a pobjeda ohrabrenje, podrška, poticaj. Šahovski sport je zanemaren u Bosni i Hercegovini i nije pod sistemskom brigom. Stoga je neophodno da društvo povede više računa o ovoj izuzetno korisnoj djelatnosti.  

- Mlađa populacija je zapostavila šahovski sport, ali sve u svemu nastojimo to promijeniti. Razvoj tehnologije za sobom donio je val novih aktivnosti, najprije društvenih mreža na kojima mladi provode dosta vremena. Postoje ljubitelji šaha u klubovima koji redovno igraju i učestvuju na turnirima - kaže Selma Melez iz Šahovskog saveza Kantona Sarajevo.

Šah je iznimno koristan za svakoga, a posebno za djecu. Kroz vođenje šahovske partije, djeca nemaju kontakt s trenerom. Znaju da trebaju sami donositi odluke i da se nose s posljedicama tih odluka, ali problem je kako zainteresirati mlade za šah.

- Mislim da je stvar u predstavljanju igre. Jednostavno,  treba pokazati šta to mi razvijamo ovom igrom. Da igra nije besmislena i da igra samo ne potječe od naših djedova koji su igrali i da je to samo njima namijenjeno kao što većina misli - smatra naša sagovornica.

Melez: Možemo ponoviti ranije uspjehe. Avaz

Posebnu pažnju žele posvetiti talentiranoj djeci koja su slijepa i slabovidna. 

- Nipošto takve majstore ne smijemo zaboraviti. Mogu reći da su u mnogočemu izostavljeni, a itekako su talentirani. Postoje šahovske ploče i figure koje su prilagođene za slijepe i slabovidne. Naravno, ima čak majstora koji igraju regularno šah na poljima kao i svi ostali, što je impresivno - naglašava Selma Melez. 

Naša država ranije je imala mnoge pobjednike velemajstore šaha na prestižnim takmičenjima. Reprezentacija BiH osvojila je na srebrenu medalju na Šahovskoj olimpijadi u Moskvi 1994. godine, a iz Šahovskog saveza Kantona Sarajevo nadaju se da će ponoviti stare uspjehe.

- Velemajstori kakve BiH posjeduje bez ikakve skromnosti reći ću da ih malo koja zemlja ima. Naravno da možemo ponoviti ranije uspjehe. Vremena za sve treba, ali ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti. Zasigurno da velemajstor nije obična titula - govori naša sagovornica te dodaje da se benefiti bavljenja šahovskim sportom danas zasnivaju na otvorenju šahovskih škola, što je dobro, i eventualno novčanim naknadama.

Velemajstor nije obična titula. Avaz

Evropski paralemnt je u martu 2012. godine donio Deklaraciju, preporuku za uvođenje šaha u obrazovni proces zemalja članica.

- Svjedoci smo da je u našem sistemu sve malo teže, pa i ovo, ali nije i nemoguće. U obrazovnom sistemu već postoje sekcije šahovske gdje djeca uče o šahu i igraju ga. I u osnovnim i srednjim školama postoje talentirana djeca koja idu po raznim takmičenjima. Naravno za nešto više od ovog treba vremena i rada. Zbog toga želimo da prikažemo šah kao igru koja razvija memorijske i psihofizičke sposobnosti - zaključuje Selma Melez te dodaje da u Šahovskom savezu Kantona Sarajevo planiraju nastaviti raditi s djecom i organizirati prestižne turnire.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.