USPJEH

Južnoafrikanac pretrčao 160 kilometara oko kuće

U karijeri prešao 75.000 kilometara

Sandes: Pomagali mu članovi porodice. Printscreen

Avaz.ba

20.4.2020

Južnoafrički ultratrkač Rajan Sandes (Ryan) poznat je kao neko ko je tokom impresivne 13-godišnje karijere stalno testirao svoje granice na različitim zahtjevnim stazama, a navike nije promijenio ni ovih dana, kada formu pokušava održati kod kuće. 

Sandes je počeo trčati u četvrtak u 1:15 sati, samo jednom je stao da se napuni energijom u svojoj trpezariji i da obuče novi komplet za trčanje, da bi čitavih 100 milja (više od 160 kilometara) istrčao 26 sati i 27 minuta poslije, odnosno u petak u 3:43 sati.

Tokom svog "HomeRun" izazova, kojim je postavio ljestvicu visoko za ostale atletičare, ovaj Južnoafrikanac protrčao je, otprilike, 1.463 puta kroz 110 metara dugu stazu oko kuće i 4.500 metara zelene staze u blizini svog doma.

U videu koji je snimila njegova supruga Vanesa (Vanessa), 38-godišnji Sandes kaže kako je izazov bio teži nego što je očekivao i da mu je laknulo kada je završio.

- Nisam baš osoba za dvorišne utrke tako da sada osjećam kako mogu biti miran sedam dana, tokom kojih ne moram trčati niti jednu neizazovnu utrku od 5 kilometara u dvorištu ili nešto slično tome - rekao je Sandes, kojem su tokom utrke pomagali supruga Vanesa i sin Maks (Max) puneći stolove energetskim pićima i hranom.

Ovaj stanovnik Kejptauna, koji je tokom izazova savladao pola visine Mont Everesta ako računamo koliko puta je istrčao uz stepenice, kaže da mu je najintrigantnija bila psihička dimenzija izazova – kako prevazići takav tip dosade?

Južnoafrikanac je u karijeri prešao 75.000 kilometara trčeći i trenirajući za svoje herojske podvige, što je dužina kao da je dva puta trčao oko svijeta. Među njegovim poduhvatima izdvaja se 2018. godina, kada se hrabro suočio s ekstremnim vremenskim uvjetima kako bi skinuo rekord na stazi Velika Himalaja, koju je prešao s Rajanom Griselom (Ryan Griesel) za 25 dana, tri sata i 24 minute.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.