RUKOMET

Mirsad Terzić za "Avaz": Najlakše je uprijeti prstom u selektora

Neće Šuman ući s klupe i zabiti gol, kaže kapiten naše reprezentacije

Terzić: Ovo neće poljuljati igrače. ARHIV

Piše: A. Vatreš

19.1.2021

Razočaravajući rezultat rukometne reprezentacije BiH na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo izazvao je veliki odjek u javnosti.

Izabranici Bilala Šumana u dvomeču nisu uspjeli nadigrati Estoniju, iako su važili za izrazite favorite. Prvi meč u gostima izgubili su s 24:21 i u revanšu na domaćem terenu trebala im je pobjeda od tri ili više golova razlike. Do nje, ipak, nisu uspjeli doći. Slavili su s nedovoljnih 21:19 i tako šanse za plasman na EP sveli na minimum.

Van forme

O uzrocima neuspjeha razgovarali smo s kapitenom našeg državnog tima Mirsadom Terzićem, koji je prije svega osudio igrače.

- Malo smo se rano stavili u ulogu favorita i pogriješili u vezi sa time. Možemo sad tražiti mnoge faktore, ali sigurno je da smo zakazali. Došli smo nespremni na pripreme, van forme. I korona je utjecala na sve to. Objektivno, nismo bili pravi – govori Terzić na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Njegov kolega iz reprezentacije Benjamin Burić otvoreno je kritizirao selektora Bilala Šumana, no Terzić ne dijeli njegovo mišljenje.

- Ja sam uvijek samokritičan i uvijek polazim od sebe. Volio bih da tako rade i Burić i svi ostali. Najlakše je uprijeti prstom u selektora ili kolegu... Igrači sigurno nisu bili rastrčani, nisu imali svježinu. Noge su bile teške. Realizacija je „štekala“. Matematika govori sve u rukometu. Odbrana je bila donekle i dobra, međutim, ako Estoncima ne možeš dati više od 21, 22 gola, onda si u velikom problemu. Sad gledamo Svjetsko prvenstvo i vidimo kako to lako ide, a mi ne možemo izmisliti tri lagana gola po utakmici. Jako je teško igrati šest na šest, pogotovo što smo mi imali jako statičan napad. Neće ni Šuman, ni Radosavljević, ni bilo ko s klupe ući i zabiti gol, nego samo igrači – govori Terzić.

Loša sedmica

Našem timu će sada trebati pobjede u dvomeču s Austrijom, što prema Terziću nije nemoguće.

- Bez obzira na sve, ja moram reći da smo mi ekipa koja može igrati sa svima. Nadam se da će javnost već nakon sljedeće utakmice vidjeti da je ovo bila jedna loša sedmica, propraćena putovanjima, karantinom sa mnogo svega što je utjecalo na sve nas.

   Nadam se da ćemo pokazati da protiv jakih reprezentacija uvijek igramo bolje. Smatram da smo s Austrijom na nekoliko procenata gore-dolje što se tiče igre. Nadam se bodovima, a onda vidjeti u zadnjoj utakmici s Njemačkom šta i kako. Mislim da ovo neće poljuljati igrače, da nećemo nakon jedne loše sedmice baciti sve što je dobro u vodu – kazao je bh. kapiten.

Svi igraju rukomet

U užem krugu favorita za medalje na tekućem Svjetskom prvenstvu u Egiptu Terzić vidi selekcije Španije i Hrvatske. No, smatra kako tu ima još selekcija koje se mogu umiješati.

- Vidjeli smo u prva dva kola da svi igraju rukomet. Ne treba sad „sjeći glavu“ Hrvatskoj, kao što to nama rade, jer su odigrali neriješeno s Japanom. Bilo je tu još iznenađenja. Smatram da će tu biti najuži krug reprezentacija koje su uvijek favoriti. Tu su Španci, Hrvati. Vidim da i Francuzi igraju dobro, prva utakmica protiv Norveške je to pokazala. Tu je i Danska, kao i Norveška sa sjajnim Sagosenom. Njemačka je dobra ekipa, ali mnogi jako bitni igrači su otkazali zbog straha od korone i organizacije. Moram napomenuti i da Egipat ima jaku reprezentaciju na čelu s Parondom (Parrondo) – istakao je Terzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.