NAGRADE

Koji su sportisti i koliko novca dobili od Vijeća ministara BiH

Na spisku sportista koji su dobili jednokratnu nagradu su Mesud Pezer, Larisa Cerić, Amel Tuka, Damir Džumhur, Elvedina Muzaferija...

N. Demirović

Kusmuk: Našla se na spisku

Foto: Facebook


I kroz podršku sportu oslikava se snaga Bosne i Hercegovine. Sportisti, mnogi će reći, među najznačajnijim su promotorima jedne države, ali čini se da nas ta promocija ne zanima.

Mizerni iznosi

Kada se pogleda šta je nedavno odlučilo Vijeće ministara BiH i koliko je izdvojilo za sportiste, jasno je da se radi o kapi u moru i da je to tek da se eto nešto da. Nemoguće je ono što je dobio kao nagradu Damir Džumhur, u njegovoj karijeri može nešto značiti, kao ni u većini drugih sportova.

Zanimljivo bi bilo u bilo kojoj zemlji svijeta vijesti zaslužnog sportistu koji je dobio iznos, kakav daje naša država. Vjerovatno se to teško može desiti.

Vijeće ministara se odlučilo dati novčane nagrade za prošlu godinu, kako je objavljeno u „Službenom listu“ iz “Granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda”.

Tako je zaslužnim sportistima Bosne i Hercegovine u 2020. godini (osvojeno 1. – 3. mjesto na Olimpijskim igrama, osvojeno 1. – 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu, osvojeno 1. – 3. mjesto na Evropskom prvenstvu i osvojeno 1. - 3 mjesto na Paraolimpijskim igrama), na ime nagrada dodijeljeno 39.000 KM.

Fikret Čaušević, Esad Durmišević, Nedžad Salkić, Ejub Mehmedović, Zikret Mahmić nagrađeni su sa po 4.500, Refija Okić i Ševko Nuhanović sa po 4.000, Tima Džebo 3.250, Mehmed Čolić 2.750, a Đurđica Šišul Rajher 2.500 KM.

  • Muzaferija: Među nagrađenima

    Muzaferija: Među nagrađenima

    Foto: Arhiv


Ispunjene norme

Postoje nagrade i u još jednoj kategoriji. Vrhunskim sportistima međunarodnog razreda u 2020. godini (ispunjena “A” norma ili ostvaren plasman za učešće na Olimpijskim igrama, ispunjena norma ili ostvaren plasman za učešće na Paraolimpijskim igrama, ispunjena norma ili ostvaren plasman za učešće na Specijalnoj olimpijadi), dodijeljene su jednokratne nagrade u ukupnom iznosu od 53.000 KM. 

Larisa Cerić, Sanja Kusmuk, Kemal Mešić, Marko Šljivić, Emir Lokmić, Amel Tuka, Miloš Čolić, Ervin Bejdić, Mesud Pezer, Dževad Pandžić, Zerina Skomorac i Elvedina Muzaferija nagrađeni su sa po 4.000, a Jelena Arnautović i Damir Džumhur sa po 2.500 KM.

  • Tuka: Velike zasluge

    Tuka: Velike zasluge

    Foto: Arhiv


Više o temi Vijeće ministara BiH

SJETILI SE ZADNJI U EVROPI
BiH kreće u direktnu nabavku vakcina
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na