SVJETSKO PRVENSTVO

Danci nakon velike drame savladali Egipat i plasirali se u polufinale

Fantastičan meč u kojem je presudila penal serija i sedmerac koji je odbranio golman Landin

Slavlje Danaca. AFP

A. M.

27.1.2021

Rukometaši Danske plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva nakon što su savladali domaćina, reprezentaciju Egipta, poslije sedmeraca 39:38.

Bio je to fantastičan meč, a presudila je penal serija i sedmerac koji je odbranio golman Landin.

Tako će Danci s nestrpljenjem očekivati ishod večerašnjeg duela između Španije i Norveške. Pobjednik tog meča igrat će sa njima za plasman u finale.

U prvom poluvremenu timovi su se smjenjivali u vodstvu, da bi Danci pred kraj poluvremena zaigrali nešto bolje, pa su na odmor otišli sa tri gola prednosti (16:13).

U nervoznom finišu, poslije velike drame, minut prije kraja, Egipat je izjednačio na 27:27, da bi preko Omra poveo sa 28:27.

Uslijedilo je ekspresno izjednačenje u posljednjoj minuti, da bi zatim bio isključen igrač Egipta. Danci su imali posljednji napad, ali ga nisu uspjeli materijalizovati golom, pa je meč završen rezultatom 28:28, čime se ušlo u produžetke.

U prvom, Danci su stekli prednost i u posljednjih pet minuta ušli sa dva gola viška, 31:29.

Egipat je u nastavku uspio preokrenuti i povesti 35:34, a Danci su na dvije minute prije kraja četvrtog produžetka od pet minuta, imali sedmerac, ali je Emil Jakobsen šutirao preko gola.

Dobili su priliku i na 30 sekundi do kraja, imali napad za izjednačenje, uslijedilo je gledanje VAR snimka i isključenje igrača Egipta, zbog branjenja u golmanskom prostoru, da bi Magnus Landin izjednačio iz sedmerca na 35:35.

Odluka je, tako, morala pasti izvođenjem sedmeraca. Tu je Landin bio fantastičan, odbranio je prvi i posljednji sedmerac Egipćana.

Zejin nije uspio na 3:3 postići gol, da bi Lase Sven Hansen postigao gol za 4:3 i tako odveo Dance u polufinale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.