RUKOMET

Novi selektor Ivica Obrvan za "Avaz": Za igrače ću uraditi sve, ali disciplina mora postojati

Prioritet nam je izvući maksimum u ovih 6-7 dana zajedno pa da pobijedimo Austriju

Obrvan: Trebamo pobijediti Austriju. Arhiv

Piše: E. Bijedić

27.2.2021

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena novim selektorom Ivicom Obrvanom, će sa svojim standardnim igračkim snagama 8. marta u Sarajevu krenuti u pripreme za sljedeću kvalifikacijsku akciju i duel s Austrijom 14. marta u Bugojnu.

Pitanje podmlađivanja selekcije, koje se dosta vrtjelo u javnosti poslije loših igara protiv Estonije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u ovom trenutku ne može biti na tapetu.


Novi ciklus

- Na mladima svijet ostaje, oni su budućnost u sportu i životu, ali je vremena jako malo da se mijenja preko noći. Logično je da ovaj ciklus, pogotovo prvu utakmicu s Austrijom, izvuče kadar koji je dosad bio na raspolaganju. Prekratak je period da se mijenja. A ako bi se razmišljalo o podmlađivanju, to je prikladnije za period od jeseni, odnosno kad krene novi kvalifikacijski ciklus – rekao je Ivica Obrvan za „Avaz“.

Novog selektora “Zmajeva” prati glas “čelične ruke”, čovjeka čiji radi prati stroga disciplina.

- Svako razmišljanje ima dva glasa, dvije strane. Možda mene malo prati takav glas, što nije loše, ali je često predimenzionirano. To znaju igrači. Imam normalan pristup prema njima, tražim disciplinu koja je potrebna da bi funkcionirali normalno. Nije nikakva stega, normalan sam trener, normalnih pogleda. Držim do svojih igrača, spreman da uradim sve za njih. Ali disciplina mora postojati ako smo profesionalci u sportu – ističe Obrvan.


Izvući maksimum

Osim Marka Panića s kojim je radio u francuskom Šamberiju (Chambery) tri godine, dobro poznaje i ostale bh. reprezentativce.

- Nikola Prce je u početku svoje karijere kao mlad igrač bio jednu sezonu u Metkoviću, tri godine sam radio s Panićem, a sad je Senjamin Burić u Zagrebu. Većinu ostalih poznajem kroz druge utakmice. Mirsada Terzića jako dobro poznajem. Pogotovo starije igrače s više iskustva, što je i normalno. Znam šta ko od njih može dati, a ostavljam prostor da se u narednom periodu moram bolje upoznati s pojedincima. Prioritet nam je izvući maksimum u ovih 6-7 dana zajedno pa da pobijedimo Austriju, što je ključno za očuvanje naših šansi – napominje bh. selektor.

Susret u Dohi

U svom trenerskom rezimeu Obrvan ima i utakmicu protiv reprezentacije BiH, i to na Svjetskom prvenstvu u Kataru kad je vodio Sjevernu Makedoniju, koja je u Dohi slavila pobjedu sa 25:22. Dobar dio tadašnjih igrača i sad igra za našu reprezentaciju.

- Bila je to dobra utakmica i ostala mi je u lijepom sjećanju. Vodio sam Sjevernu Makedoniju na dva EP-a i jednom SP-u. BiH je tad bila prvi put na SP-u, a igrali su odličan rukomet. Bila je jako zanimljiva utakmica, Makedonija je pobijedila i na kraju zauzela 9. mjesto, što je na svetskim prvenstvima njihov najveći uspjeh – prisjetio se Ivica Obrvan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.