KVALIFIKACIJE ZA EP

Velika pobjeda bh. rukometaša, sjajni "Zmajevi" savladali Austriju

Novi selektor Ivica Obrvan debitovao pobjedom, BiH se vratila u igru za plasman na Evropsko prvenstvo

Detalj s meča u Bugojnu. RS BiH

Piše: A. M.

14.3.2021

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je drugu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Novi selektor Ivica Obrvan debitovao je pobjedom na klupi naše selekcije protiv Austrije rezultatom 27:21.

Početak meča pripao je reprezentaciji BiH koja je nakon 10 minuta igre imala četiri gola prednosti (5:1) i diktirala tempo utakmice. 

Međutim, u narednih 10-ak minuta Austrijanci su dominirali, igrali dobro u napadu i vrlo brzo došli do preokreta. 

Zahvaljujući dobroj odbrani i sjajnom Benjaminu Buriću na golu uspjeli smo doći do poravnanja minut prije odlaska na odmor, a onda je Vladimir Vranješ sjajno zaustavio pas austrijskog golmana Goluba Doknića, odigrao za Ibrahima Haseljića koji je pogodio u posljednjim trenucima i našu selekciju na poluvrijeme odveo s golom prednosti (11:10).

Nakon pet minuta igre u nastavku BiH je uspjela doći do tri gola prednosti, zatim se odlijepiti i na četiri razlike, a onda se uglavnom igralo gol za gol.

I drugi golman bh. reprezentacije istakao se sjajnim intervencijama. Admir Ahmetašević je najprije odbranio jedan udarac s krila, a zatim i sedmerac Austrijanaca, nakon čega je i ponovni pokušaj zaustavio i sačuvao mrežu, što je dovelo do erupcije oduševljenja na klupi naše selekcije.

Rukometaši BiH sjajnom igrom privodili su meč kraju, a prednost je rasla do +7 minut prije kraja. Austrijanci su u posljednjem napadu smanjili na šest golova razlike, pa je meč završen rezultatom 27:21.


Standings provided by SofaScore LiveScore

Najefikasniji u bh. selekciji bio je Josip Perić s pet golova, Vladimir Vranješ i Nikola Prce su postigli po četiri, a sjajni Benjamin Burić se istakao s devet odbrana.

Reprezentacija BiH nakon četiri odigrane utakmice ima isto toliko bodova i nalazi se na drugoj poziciji. Njemačka je lider grupe sa osam, a Estonija i Austrija na trećem i četvrtom mjestu imaju po dva boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.