ATLETIKA

Najbrža Australka Hana Bašić: Napadam olimpijsku normu i državni rekord

Moji roditelji su radom skupili dovoljno novca i doveli svoje roditelje u Australiju, tako da su me odgajali dedo i nana koji su se vratili u BiH 2014. godine

Er. Bijedić

Bašić: Izbjegla u Australiju početkom rata

Foto: The Sunday Morning Herald


Na putu da postane najbrža Australka svih vremena je djevojka porijeklom iz Bosne i Hercegovine – Hana Bašić.

Bašić je rođena 22. januara 1996. godine od oca Armina iz Banje Luke, koji je držao kafić, i majke Zane, advokata iz Mostara, koji su izbjegli u Australiju početkom rata. Dobili su dvije kćerke, Miju 1994. godine i Hanu dvije godine kasnije.

Zasluge gimnastici

- Moji roditelji su radom skupili dovoljno novca i doveli svoje roditelje u Australiju, tako da su me odgajali dedo i nana koji su se vratili u BiH 2014. godine. Zato je bosanski moj prvi jezik, a engleski sam naučila tek u školi – ispričala je Hana Bašić za australski „The Sunday Morning Herald“.

Starija kćerka Mia je postala advokat, a Hana je trenutno najbrža australska sprinterka. Ipak njen prvi sport je gimnastika u kojoj je u mlađim dobnim kategorijama osvojila dvije titule državne prvakinje.

- Roditelji su mi bili velika podrška, nisu me forsirali, nije bilo ništa slično iskustvu Jelene Dokić. Zahvalna sam što sam radila gimnastiku, to je majka svih sportova. Izgradila sam snagu, fleksibilnost, koordinaciju, sve. To me danas čini boljom sprinterkom – kaže Hana.

Već 2014. godine je predstavljala Australiju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u svojoj glavnoj disciplini: 100 metara. Tad je trčala 11.64, a onda sljedećih šest godina stagnirala na sličnim rezultatima. Trčanje joj nije ni bilo prioritet, školovala se, a ljeti putovala po Evropi, uz obaveznu posjetu BiH.

- Bila sam pomalo izgubljena, trenirala sam, ali više zato jer ne znam drugačije, nego sam stvarno imala cilj – priča Hana Bašić.

Dramatična progresija

Promjenu je za nju donijela pandemija COVID-19 jer se u tom periodu više posvetila sportu. Promijenila je trenera, trening i ishranu te se u “lockdownu” više okrenula atletici.

- Vrlo brzo se promijenilo i moje tijelo jer sam počela ličiti na atletičarku, što nije bio slučaj nekoliko prethodnih godina – istakla je Hana.

Njeni rezultati su od kraja prošle godine imali dramatičnu progresiju. U decembru je trčala 11.64, u februaru 11.37, i konačno 27. marta ove godine: 11.18. Trenutno se priprema za napad na olimpijsku normu u Tokiju, koja iznosi 11.15, te za australski državni rekord od 11.11, koji drži Melisa Brin (Melissa Breen) od 2014. godine.

- Kad se sjetim šta su sve moji roditelji uradili da bi bili ovdje, značilo bi mi sve da oborim rekord ili se plasiram na OI – kazala je Hana Bašić.

Titula prvaka

Na atletskom prvenstvu Australije Hana je u subotu po prvi put osvojila titulu prvakinje ove zemlje s istrčanih 11.23, čime je izjednačila rekord državnog prvenstva. Bio je to prvi u seriji pokušaja da ispuni normu za Olimpijske igre u Tokiju (11.15).

- Presretna sam zbog titule. Posljednjih nekoliko sedmica su moje najljepše u životu. Osjećam da imam normu u nogama i uradit ću sve da je ispunim što prije - kazala je Bašić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na