SARAJEVO

Potpisan sporazum o nastavku akcije "Evropska sedmica sporta": Ambasadori Lejla Tanović i Lana Pudar

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić istaknuo je da ovako značajni projekti vode ka inkluziji, promociji sporta, partnerskom odnosu i omogućit će svim strukovnim savezima da učestvuju i promovišu bavljenje sportom

Ovo je već tradicionalni projekt kojim se OKBiH bavi već četiri godine. FENA

FENA

18.5.2021

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević potpisala je sporazum o implementaciji projekta o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 250.000 eura, a u vezi sa akcijom "EU4Youth - Evropska sedmica sporta izvan granica za zemlje zapadnog Balkana", organizovanom u okviru Evropske sportske sedmice.



Potpisan ugovor

Ugovor je potpisan sa ministricom prosvjete omladine i sporta Republike Srpske Sonjom Davidović, ministricom kulture i sporta Federacije BiH Zorom Dujmović, gradonačelnikom distrikta Brčko Esedom Kadrićem i generalnim sekretarom Olimpijskog komiteta BiH Saidom Fazlagićem.

Gudeljević je podsjetila da je Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao nosilac projekta kroz IPA-u II potpisalo ugovor s Evropskom komisijom o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 250.000 eura, a u vezi sa akcijom "EU4Youth - Evropska sedmica sporta izvan granica za zemlje zapadnog Balkana".

- Projekt će implementirati Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH i Olimpijski komitet BiH u naredne dvije godine. Koordinaciono tijelo za održavanje Evropske sedmice sporta već treću godinu zaredom realizuje ovaj projekt u BiH. Glavni zadatak ovog tijela je da najmanje jednom godišnje organizuje manifestaciju koja bi podržala Evropsku sedmicu sporta, sportske kolektive, obrazovne institucije, te mlađu i stariju populaciju stanovništva - kazala je Gudeljević.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić istaknuo je da ovako značajni projekti vode ka inkluziji, promociji sporta, partnerskom odnosu i omogućit će svim strukovnim savezima da učestvuju i promovišu bavljenje sportom.

- Ovo je već tradicionalni projekt kojim se bavimo već četiri godine. Ove godine ćemo ralizovati aktivnosti u Tesliću, Banjoj Luci i Sarajevu. Posebno je značajan "Olimpic day" koji će ove godine biti održan u Tesliću, a gdje će u prezentaciji osam do deset sportova učestvovati 200 mališana, koje ćemo potom pozvati da se aktivno uključe u bavljenje nekim sportom - kazao je Fazlagić.


Vrlo uspješna inicijativa

Dodao je da će ambasadori sporta biti biciklistkinja Lejla Tanović i plivačica Lana Pudar.

Evropska sedmica sportska je inicijativa koju vodi Europska komisija s ciljem promovisanja sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima. Potiče ljude na aktivniji i zdraviji život i pokazuje snagu sporta da ruši barijere u društvu.

Od svog pokretanja 2015. godine, Evropska sedmica sporta postala je vrlo uspješna inicijativa s visokom standardima angažmana širom Evrope. Od 2018. godine jedan od glavnih događaja bilo je otvaranje sedmice sporta za zemlje i regije Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.