REPREZENTATIVKA BIH

Odbojkašica Elena Babić iz Olomeca za "Avaz": Osjetila sam da je vrijeme za iskorak u karijeri

Ne trebamo se puno osvrtati, nego nastaviti dalje raditi i nadati se dobrim rezultatima, poručila je nova odbojkašica češkog tima

Elena Babić. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

5.10.2021

Korektor odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Elena Babić (22) je ovog ljeta odlučila promijeniti sredinu i preći u Olomec, člana češke Ekstralige. 

Prethodno je nastupala za Jedinstvo iz Brčkog, 2017./2018. u Osijeku (Hrvatska), potom 2018./2019. u Lugoju (Rumunija) te opet u Jedinstvu.

Više neizvjesnosti

- Osjetila sam da je vrijeme napraviti iskorak i da se maknem od domaćeg prvenstva. Dok sam bila u reprezentaciji, uslijedio je poziv ovog kluba. Vidjela sam da su dobro stajali na tabeli, da je prošlogodišnja ekipa bila stvarno kvalitetna. Tako sam se odlučila napraviti taj iskorak – kazala je Elena Babić.

Ekipi se priključila poslije Evropskog prvenstva u Beogradu i s Olomecom je posljednje tri sedmice. Na posljednjem pripremnom turniru kojem su bile domaćini, “Tomi Remont Cup”, pobijedile su sve tri utakmice te pokazale dobru formu, a onda je i potvrdila prošlog vikenda pobjedom protiv Sokola u Fridek Misteku s 3:0.

Elena je debitirala u ovom meču i bila jedna od boljih igračica na terenu, ali kaže da se još navikava na novi tim.

Razlike u kvalitetu odbojke spram BiH još ne može potpuno procijeniti, ali neki detalji su evidentni.

- Nisam imala priliku odigrati puno prijateljskih utakmica jer sam bila odsutna radi reprezentacije. Ali prema onome što sam vidjela, sve ostale ekipe su jako borbene i nakon naše odbojke lijepo je biti u okruženju gdje se igraju utakmice na pet setova i neizvjesno je, a što generalno nisam imala priliku posljednje dvije godine u Jedinstvu, jer, nažalost, nivo odbojke u BiH svake godine opada – komentirala je Babić i dodala:

- Kod nas se poželite da odigrate neku neizvjesnu utakmicu, na pet setova, da se pomučite za uspjeh. Obično se samo očekuje finalna utakmica, dok je put do nje lagan.


Elena Babić. Privatna arhiva

Popraviti rezultat

Bila je dio reprezentacije BiH koja je po prvi put nastupila na jednom Evropskom prvenstvu.

- Dosadile smo možda s tim, ali stvarno jesmo ostvarile historijski uspjeh plasmana na EP. Ipak se nadamo da je to samo prvi korak ka kontinuiranom poboljšanju reprezentativnog nivoa koji se mora odvijati korak po korak. Ovo je bilo naše prvo pojavljivanje, ostvarile smo jednu pobjedu. Da smo mogle više, mogle smo. Međutim, te neke hronične povrede koje je imalo dosta djevojaka su utjecale na našu igru i generalno na atmosferu. Stvarno se nadam da ćemo ubuduće uspjeti popraviti taj rezultat – osvrt je Elene.

Slično je ocijenila i vlastiti nastup u Beogradu.

- Morala sam usljed povrede Edine Begić popuniti njeno mjesto iako to nije moja primarna pozicija, odnosno primača servisa. Da sam mogla bolje odraditi posao, jesam, ali vjerovatno je tu dosta radio psihološki aspekt i pritisak koji nismo sebi htjele stvarati, međutim ipak ne želite da razočarate naciju kad se pojavite na tako jednom velikom takmičenju. Ne trebamo se puno osvrtati, nego nastaviti dalje raditi i nadati se dobrim rezultatima – zaključila je Elena Babić.

Razvojna liga

Ekstraliga bi joj trebala poslužiti za dalji odbojkaški razvoj.

- Zasad nemam neka prevelika očekivanja, kratko sam sa ekipom i tek upoznajem saigračice, a tek trebam upoznati ostale ekipe. Ono što mogu sad kazati je da se stvarno radi o lijepoj ligi za razvijanje mladih igračica poput mene i iskreno se nadam najboljem. Na nama je da radimo i trudimo se pa ćemo vidjeti kakav ćemo rezultat napraviti – kazala je Elena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.