RUKOMET

Golman Visle Admir Ahmetašević za "Avaz": Mirsad Terzić mi je velika podrška

Vjerujem da će se moji rad i trud isplatiti i da ću dobiti svoju priliku, poručio je

Admira Ahmetašević. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

11.10.2021

Iz marta ove godine u najboljoj partiji rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine kroz protekle kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, odnosno duelu u kojem smo nadigrali Austriju (27:21) u Bugojnu, pamtimo i dvije atraktivne odbrane Admira Ahmetaševića (26). 

Iako je pet godina član “A” tima, tad je prvi put dočekao da stane na gol, ali i uzvratio odličnim momentima u najdražem dresu.


Velike razlike

Posljednje dvije sezone je bio član španskog Puente Genila, da bi ovog ljeta potpisao za Vislu Plok u Poljskoj i trenutno je u fazi adaptacije na novu sredinu.

- Prelazak iz španskog Puente Genila u poljsku Vislu Plok je, svakako, jedan veliki korak naprijed u mojoj karijeri. Razlike između klubova su velike, uz dužno poštovanje prema mom prošlom klubu, ali Visla je jedno veliko ime evropskog rukometa i svakako da su samim tim neke stvari dosta bolje i organiziranije. Španska i poljska liga se, prema mom nekom prvom utisku, ne razlikuju previše, najveća razlika je ta što ću ove godine nastupati u Evropskoj ligi, drugom po kvalitetu takmičenju u Evropi nakon Lige šampiona – govori Ahmetašević.

Vislu vodi Čavi Sabate (Xavi), a ekipa je u prvenstvo krenula s tri pobjede.

- Moj trenutni status je još relativno nedefiniran, dobio sam nekoliko prilika u domaćem prvenstvu i jednu protiv rumunske Konstante u Evropskoj ligi. Mislim da sam odradio dobar posao i dao do znanja treneru da može da računa na mene. Vjerujem da će se moji rad i trud isplatiti i da ću dobiti svoju priliku – kaže Ahmetašević.

U prilagodbi na Poljsku mu je dosta pomogao kapiten reprezentacije Mirsad Terzić, iza kojeg je već jedna sezona u dresu Visle.

- Terzić mi je velika podrška i oslonac u novom klubu, dosta mi je pomogao u prilagodbi i svim tehničkim stvarima. Veoma sam mu zahvalan na tome, kao i porodici Terzić, jer se često družimo i stvarno uživamo zajedno – istakao je Ahmetašević.


Mirsad Terzić. Arhiva

Okupljanje “Zmajeva”

Vrlo skoro je i novo okupljanje “Zmajeva”, koji će 5. i 6. novembra igrati prijateljske utakmice protiv Mađarske.

- Poznajući selektora, gospodina Ivicu Obrvana, sigurno da ćemo se dobro pripremiti i otići u Mađarsku po dvije pobjede, što bi nam dobrodošlo pred predstojeće Evropsko prvenstvo. Bez obzira na tešku grupu, mi ne idemo s “bijelom zastavom” na Euro. Siguran sam da ćemo se dobro pripremiti i svakako imamo kvaliteta da igramo i takmičimo se s bilo kojom reprezentacijom na svijetu – zaključio je Ahmetašević.

Najviši ciljevi

U Visli su ranije od naših igrača nastupali i Muhamed Toromanović te Marko Tarabokija. Klub u domaćim takmičenjima uvijek ima najviše ciljeve.

- Ciljevi kluba su da pokušamo osvojiti titulu prvaka Poljske ili Kup Poljske. Naravno, tu nam je konkurent veoma jaka ekipa Kielcea, ali ništa nije nemoguće, lopta je okrugla i, svakako, mislim da ih možemo ugroziti. Primarni cilj nam je bio plasman u grupnu fazu Evropske lige, što smo i uspjeli preko rumunske Konstante, a naravno da ćemo pokušati da se kvalificiramo na Final Four i odbranimo prošlosezonski plasman – rekao je Ahmetašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.