INTERVJU

Zuhdija Korkarić za "Avaz": Nizozemska je najprijatnije iznenađenje Eura, šteta što mi nismo došli do bodova

Nadam se da će mladi igračiti slijediti Prcin primjer kako kvalitetom tako ponašanjem i odnosom prema grbu, poručio je Korkarić

Zuhdija Korkarić: Poznato bh. rukometno ime. ORK Bosna Sarajevo

Piše: Ismail Ćosić

21.1.2022

Iza nas je prva runda takmičenja na Evropskom prvenstvu za rukometaše koje se igra u Slovačkoj i Mađarskoj. Specifično prvenstvo jer je koronavirus mnogim selekcijama krojilo sastave, a osvrt na prvi dio turnira dalo je poznato bh. rukometno ime Zuhdija Korkarić, trener ORK Bosna Sarajevo i bivši član stručnog štaba reprezentacije BiH.


Evropsko prvenstvo

Korkarić kaže da je zadovoljan prikazanom kvalitetom, a još više htijenjem i borbenošću pojedinih ekipa kojima je koronavirus sastavljao ekipu. Naglašava i da je suđenje do sada na zavidnom nivou.

- Po meni do sada je najprijatnije iznenađenje ekipa Nizozemske i mene su lično oduševili igrom i borbenošću na terenu, a razočaran sam i mnogo više sam očekivao od reprezentacije Mađarske, Portugala i ponajviše Slovenije – kazao je Korkarić za portal „Avaza“.

BiH nije imala sreće. Imali smo mnogo problema, a uz to smo bili smješteni u teškoj grupi. Kako ste vidjeli nastup "Zmajeva", je li bilo nešto pozitivno?

- Što se tiče naše reprezentacije BiH, obzirom na stanje u ekipi sa koronom i svim ostalim problemima koji nas prate, neigranjem ljevaka, pa i samom grupom koja je bila jako teška ne smijemo biti nezadovoljni jer su neki momci pokazali da su zalog za budućnost – smatra Korkarić, te ističe žal što bh. selekcija nije došla do prvih bodova na Evropskom prvenstvu:

- Šteta je što nismo uspjeli dobiti ni jednu utakmicu i da tako osvojimo prve bodove na Evropskom prvenstvu, ali smo u toj utakmici u kojoj sam ja očekivao da bi se to moglo desiti protiv Češke podbacili, a onda smo recimo utakmicu protiv Španije pokazali da se možemo nositi sa pravom igrom i odnosom sa mnogo jačim ekipama i prava je šteta da tu utakmicu nismo riješili u svoju korist.

Korkarić: Bivši član stručnog štaba reprezentacije BiH. ARHIV

Jedna od glavnih tema bh. javnosti je oproštaj Nikole Prce od državnog dresa koji je sa ponosom nosio u posljednjih 16 godina. Njegovim odlaskom gubimo mnogo, ističe Korkarić.

- Nikola je doslovno u posljednjih 16ak godina činio neizostavni dio naše reprezentacije i svojim kvalitetom, odnosom i ponašanjem pokazao svim budućim generacijama kako se voli, igra i poštuje reprezentacija BiH.

Svojim igrama je mnogo pomogao našoj repki da ostvari mnoge pobjede i plasira se na svjetsko, a evo i evropska prvenstva, nadam se da će mladi igrači slijediti njegov primjer kako kvalitetom igre tako ponašanjem i odnosom prema grbu koji nose. Njegovim odlaskom iz reprezentacije mnogo gubimo kako igrački tako i u svim drugim segmentima rukometne igre ali što i on sam rekao godine čine svoje i red je prepustiti mjesto mladima.

Ja mu se ovim putem zahvaljujem za sve ono što je dao za reprezentaciju i dostojno predstavljanje Bosanskohercegovačkog rukometa kako kod nas tako i širom svijeta, izuzetno mi je drago sto sam ga poznavao na početku njegove karijere kao igrač, a i kasnije kao trener u reprezentaciji smo sarađivali i slavili pobjede i tugovali poraze, nadam se da će nakon igračke karijere nastaviti sa aktivnostima u našem rukometu jer takvi ljudi su prijeko potrebni za ozdravljenje našeg rukometa, u moje ime još jednom jedno veliko hvala za sve, poručio je Korkarić.

"Studenti" počeli s pripremama

Nekada igrač, a sada trener sarajevske Bosne slaže kockice za nastavak prvenstva. „Studenti su prije desetak dana započeli pripreme, a cilj je jedan – opstanak u ligi.

- Započeli smo pripreme prije desetak dana i za sada sve ide svojim tokom i spremamo se polako za velike izazove koji nas očekuju u drugom dijelu sezone. Igrački kadar je promijenjen i još uvijek slažemo kockice oko igračkog kadra kako bi uspjeli da ostvarimo zacrtano za ovu godinu, a to je opstanak u ligi.

- Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti u tome. Igrači su motivisani maksimalno i rade odlično i ukoliko nas zaobiđu povrede i korona nadam se ostvarenju našeg cilja – rekao je Korkarić za portal „Avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.