BIATLON

Zlatni poker Johanesa Tignesa Boa u Pekingu

Donio rekordno 15. zlatno odličje Norveškoj

Bo: Prethodno je slavio u sprintu, te muškoj i mješovitoj štafeti. AFP

A. V.

18.2.2022

Norvežnin Johanes Tignes Bo (Johannes Thingnes Boe) pobjednik je biatlonske utrke na 15 km s masovnim startom osvojivši rekordno 15. zlatno odličje za Norvešku na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Norvežani su prije četiri godine u Pjongčangu osvojili 14 zlatnih medalja i to im je do sada bio rekord, koji su dijelili s Njemačkom i Kanadom. Nijemci su 14 zlata osvojili također u Pjongčangu, dok je Kanada 14 zlata osvojila 2010. u Vankuveru.

Nakon Boovog trijumfa Norvežani su u Pekingu stigli do rekordnog 15. zlata pri čemu šestog u biatlonu.

Četvrto je to zlato u Pekingu za Boa koji je slavio i u sprintu, te muškoj i mješovitoj štafeti, a ima i bronzu u pojedinačnoj utrci.

Bo je slavio premda je imao četiri promašaja, ali je na koncu bio najbrži s rezultatom 38:14.4. Srebro je osvojio Šveđanin Martin Ponsiluoma koji je imao dva promašaja manje, ali i 40.3 sekunde zaostatka. Za Ponsiluomu, svjetskog prvaka iz Pokljuke u sprintu, prva je to olimpijska medalja u karijeri.

Treći je bio Norvežanin Vetle Sjastad Kristijansen (Sjaastad Christiansen) s tri promašene mete i više od minuta zaostatka. Christiansen ima i zlato u štafeti 4x7.5 km. 

Francuz Kventin Filo Maje (Quentin Fillon Maillet), koji je u Pekingu osvojio pet medalja, na koncu je bio četvrti nakon što je na zadnjem pucanju promašio tri mete, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.