SUPERVELESLALOM

Kilde najbrži u Kvitfjelu

Norvežanin slavio ispred Kanađanina Kroforda i Austrijanca Majera

Kilde: 13. pobjeda u Svjetskom kupu. AFP

A. V.

6.3.2022

Norveški skijaš Aleksander Omot Kilde (Aamodt) pobjednik je utrke superveleslaloma Svjetskog kupa koja se ove nedjelje vozila u norveškom Kvitfjelu.

Nakon što je dan ranije u spustu osvojio drugo mjesto ovaj put se najjači domaći adut u brzim disciplinama osladio pobjedom i to trinaestom u karijeri u Svjetskom kupu. Sada ima sedam slavlja u superveleslalomu te šest u spustu.

Kao i obično tako je i ova nedjeljna utrka superveleslaloma donijela veliku napetost. Drugi Kanađanin Džejms Kroford (James Crawford) je zaostao samo sedam, a treći Austrijanac Matijas Majer (Matthias Mayer) tek 12 stotinki za pobjednikom.

Najboljih deset skijaša na utrci uguralo se unutar jedne sekunde zaostatka, a četvrto mjesto osvojio je Italijan Dominik Paris koji je slavio u subotnjem spustu.

U redoslijedu superveleslaloma Kilde je povećao prednost na vrhu. Ima 480 bodova, dok je drugi Austrijanac Majer na 350. U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa 29-godišnji Kilde se, pak, približio vodećem Odermatu. Švicarac je trenutno na 1239 bodova, dok Kilde opasno prijeti s 1050 bodova, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.