ŠTOKHOLM

Duplantis postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom

Preskočio letvicu na visini od 6,16 metara

Duplantis: Za jedan centimetar popravio vlastiti najbolji rezultat na ovorenom postavljen u septembru 2020. godine u Rimu. AFP

A. V.

1.7.2022

Švedski skakač s motkom Armand Duplantis (22) na mitingu je Dijamantne lige u Štokholmu postavio novi najbolji rezultat svih vremena na otvorenom u toj disciplini preskočivši letvicu na visini od 6,16 metara.

Olimpijski pobjedik iz Tokija je za jedan centimetar popravio vlastiti najbolji rezultat na ovorenom postavljen u septembru 2020. godine u Rimu kada je "preskočio" rezultat kojega je još 1994. godine postavio legendarni Ukrajinac Sergej Bubka.

Inače, Duplantis je vlasnik i apsolutnog svjetskog rekorda, koji je postavio u februaru ove godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu preskočivši 6,20m.

U svojoj kolekciji Duplantis već ima zlata s olimpijskih igara, svjetskog prvenstva u dvorani, evropskih prvenstava i u dvorani i na otvorenom te mu još nedostaje samo svjetski naslov na otvorenom kojeg će pokušati osvojiti u Judžinu na SP koje će se održati od 15. do 24. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.