SPECIFIČAN ATLETSKI IZAZOV

Sve je spremno za spektakl: Danas trka "Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom"

Do cilja i vrha Avazovog tornja dijeli vas 780 stepenica i 36 spratova trčanja

Trka po uzoru na slične događaje u velikim svjetskim gradovima. Arhiv

Er. B.

2.7.2022

Sve je spremno za današnji sportsko – trkački spektakl "Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom", vertikalnu trku na vrh Avazovog tornja, a da bi došli do njega takmičari će morati trčati uz 780 stepenica, odnosno 36 spratova.

Vrlo zanimljiv atletski izazov je specifičan za našu zemlju i održava se samo u sklopu “Avaz Twist Tower” trke, a po uzoru na slične događaje u velikim svjetskim gradovima.

Na poligonu ispred tornja će biti održana dječja trka od 10 sati, mlađi naraštaji (od 12 do 18 godina) će od 10.30 sati trčati do 4. sprata, a jednako tako i punoljetni rekreativci od 11 sati. Glavne trke su na rasporedu od 12 sati (ženska konkurencija) i 12,30 (muška konkurencija) i vode na vrh tornja.


Vrijedne nagrade

Malo gdje u BiH na uličnim trkama je moguće dobiti takvu nagradu kao na "Avaz Twist Tower" događaju, jer će prvoplasirani u muškoj i ženskoj kategoriji zaslužiti po 800 KM i nagradni vaučer za putovanje u vrijednosti od 1.000 KM. Bit će novčano nagrađeni prvih pet u obje konkurencije.

Prema prijavama trka će biti zanimljiva jer će u muškoj konkurenciji imati dva atletska reprezentativca BiH, Uroša Gutića koji je u ovom trenutku u boljoj formi (u posljednja tri mjeseca je trčao tri lična rekorda, od čega dva u junu), i Belmina Mrkanovića koji je po ranijim rezultatima nešto nadareniji, mlađi atletičar.

Gutić ima 8.23 lični rekord na 3.000 metara, a Mrkanović 8.24. Ovaj posljednji ima bolje rezultate na 5 kilometara i 10 kilometara, te se tek vratio u punu formu poslije povrede. Trebao bi to biti jako izjednačen okršaj dvojice odličnih sportista.


Među učesnicima poznati atletičari

U ženskoj konkurenciji bi se za prvo mjesto trebale boriti Tea Faber iz Hrvatske i Biljana Cvijanović iz Doboja. Cvijanović je izuzetna atletičarka koja ima vrednije rezultate iz prošlosti od svih učesnica, slične vrijednosti kao dvojac Gutić - Mrkanović, ali se posljednjih godina trčanjem bavi amaterski.

Svakako vrijedi tu spomenuti njen državni rekord na 3.000 metara stipl iz 2013. godine koji je postavila na Mediteranskim igrama u Mersinu sa 10.16.80. Ipak rezultati Tee Faber jasno ukazuju da je ona trenutno u boljoj formi. Uz njih dvije pozicije u vrhu bi trebale podijeliti prvakinja BiH u maratonu Amela Trožić, Alma Alijagić, Radmila Maksimović…

Ukupno bi na svim trkama trebalo nastupiti oko 300 učesnika, što ovu sportsku manifestaciju čini pravim praznikom trčanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.