POPULARNA LETAČKA IGRA

"Avaz Twist Tower" prikazan kao dominantna tačka Sarajeva

Impozantni toranj ukupne visine od čak 175 metara, koji raspolaže sa 32.000 kvadratnih metara, rekordno je izgrađen za nepune tri godine

Avaz Twist Tower. Youtube

H. J. I.

29.7.2023

Najpopularnija letačka igra Microsoft Flight Simulator u najnovijem ažuriranju dodala je detaljnije lokacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske te drugih zemalja centralnog dijela istočne Evrope. 

Od sada su u igri detaljno prezentovani gradovi Sarajevo, Banja Luka i Počitelj ali i poznate znamenitosti poput "Avaz Twist Tower-a" koji je prikazan kao dominantna tačka Sarajeva. 

Najviša zgrada u regionu

Arhitektonsko remek djelo Faruka Kapidžića, te građevinski poduhvat više od 200 građevinskih i drugih kompanija iz BiH i njihovih više hiljada radnika – "Avaz Twist Tower", najviša je zgrada u regionu i jedan od naspektakularnijih objekata u cijeloj Evropi.

Impozantni toranj ukupne visine od čak 175 metara, koji raspolaže sa 32.000 kvadratnih metara, rekordno je izgrađen za nepune tri godine. Otvoren je u maju 2009. godine.

Utemeljen na 30 metara ispod površine zemlje, "Avaz Twist Tower" nosi 23.000 kubnih metara betona i tri miliona kilograma željeza. Unutar tornja instalirano je više od 10.000 sijaličnih mjesta. Fasada je montirana od više od 200.000 različitih dijelova, nevidljivih od atraktivnog stakla.

Izgradnja ovakvog spektakularnog zdanja u srcu Sarajeva odraz je ustrajnog napora da se mijenja slika glavnog grada BiH, te da bude primjer i putokaz i drugim investitorima. Istovremeno, bh. arhitekte, statičari, odnosno, konstrukteri, kao i neposredni izvođaći, na "Avaz Twist Toweru" su pokazali da nimalo ne zaostaju za kolegama čiji se rezultati mogu vidjeti u Njujorku, Singapuru, Kuala Lumpuru, Dubaiju...

Veličanstven pogled

Kao takav, "Avaz Twist Tower" je, uz Baščaršiju, postao nezaobilazni detalj na turističkoj karti Sarajeva i cijele BiH.

Naime, posebnu atrakciju tornja predstavlja sami vrh. Do vidikovca se stiže jednim od najbržih liftova u Evropi, što se do njega uspinju brzinom od čak pet metara u sekundi. S vrha tornja se pruža veličanstven pogled na bh. prijestonicu. U novogodišnjim praznicima, vidikovac, odnosno "Avaz Twist Tower" posjetilo je i do 10.000 turista dnevno.

"Avazov" toranj također je uvršten među deset najljepših građevina na svijetu prema izboru specijalne komisije kompanije "Schuco", najvećeg svjetskog proizvođača staklenih i aluminijskih fasada. Inače, za ovu prestižnu nagradu apliciralo je više od 140 objekata iz 70 zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.