IZ DOBA STAROG RIMA

Nevjerovatno otkriće u Gazi: Arheolozi pronašli 125 grobnica i olovne sarkofage

Potrebna su nam sredstva za očuvanje ovog arheološkog nalazišta kako historija ne bi bila isprana, istakli su istraživači

Otkriće argeologa. Tanjug

M. Z.

28.7.2023

Arheolozi koji rade na 2.000 godina starom rimskom groblju, otkrivenom u Gazi prošle godine, pronašli su najmanje 125 grobnica, većinu s kosturima još uglavnom netaknutim, i dva rijetka olovna sarkofaga, saopćilo je palestinsko ministarstvo antikviteta.

125 grobnica

- Ovo je prvi put da smo u Palestini otkrili groblje sa 125 grobnica, a također je prvi put da smo u Gazi otkrili dva sarkofaga napravljena od olova - rekao je Fadel el-Autul, stručnjak Francuske škole biblijskih i arheoloških istraživanja za Reuters.

Jedan od dva sarkofaga bio je ukrašen slikama grožđa, a drugi delfinima, rekao je Autul, čija organizacija nadzire radove uz pomoć francuske humanitarne agencije “Premiere Urgance International”.

- Potrebna su nam sredstva za očuvanje ovog arheološkog nalazišta kako historija ne bi bila isprana - dodao je.

Autul je rekao da se nada da će ovo mjesto postati turistička destinacija s muzejom u kojem će se izlagati nalazi.

Najmanje 25 inžinjera i tehničara bilo je angažirano na kopanju, čišćenju zemlje i očuvanju kostura. Također su spajali glinene posude pronađene unutar nekih grobova.

- Ovo je bez presedana. To produbljuje palestinske korene na ovoj zemlji i pokazuje da datiraju hiljadama godina - rekao je Džamal Abu Reida, glavni direktor ministarstva antikviteta Gaze.

Palestinske teritorije nekada su bile važno trgovačko mjesto za civilizacije još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, preko Rimskog carstva i krstaških ratova.

Nedostatak sredstava

U prošlosti su lokalni arheolozi ponovo zakopavali nalaze zbog nedostatka sredstava, ali francuske organizacije su pomogle u iskopavanju ovog mjesta, koje je u februaru 2022. otkrila građevinska ekipa tokom radova na stambenom projektu koji je finansirao Egipat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.