ZANIMLJIVO

Umjetna inteligencija procijenila ko su najpoznatije ličnosti s Balkana – slažete li se

Emir Kusturica prvi na listi za BiH, prije Ive Andrića

Napravili listu poznatih. Fena

M. Z.

9.8.2023

Tema koja je sve prisutnija u javnosti jeste vještačka inteligencija. Nebrojene su mogućnosti na koje se sve AI iskorištava, u svim sferama života. Platforma ChatGPT putem koje umjetna inteligencija daje odgovore na pitanja koja postavite odredila je koje su to najpoznatije ličnosti s područja Balkana.

Nobelovac Andrić

Tako smatra da je područje Balkana dalo brojne poznate pojedince u različitim poljima, a u top 15 našle su se četiri odnosno tri osobe koje je AI svrstala u poznate iz Bosne i Hercegovine.

Prvi na listi je Emir Kusturica, istaknuti filmaš i režiser, a odmah nakon njega na listi se našao nobelovac Ivo Andrić, koji je prema AI najpoznatiji po romanu “Na Drini ćuprija”.

Lista najpoznatijih ličnosti. Platforma ChatGPT

Muzičar i kompozitor Goran Bregović, poznat po fuziji balkanske narodne muzike sa savremenim zvukovima, treći je na listi poznatih Balkanaca iz BiH, a zanimljivo, ime Emira Kusturice pojavilo se još jednom na listi uz isti opis.

Inače, prva osoba na listi poznatih ličnosti s Balkana je Majka Tereza, porijeklom iz Albanije. Slijedi izumitelj i fizičar Nikola Tesla, za kojeg se navodi da je poznata ličnost iz Srbije.

U top 5 su se smjestili Kusturica i Andrić, a odmah nakon njih je Josip Broz Tito, čija je zemlja porijekla, kako se navodi, Jugoslavija.

Đoković i Divac

Sportisti Novak Đoković i Vlade Divac također su se našli u top 15 poznatih s Balkana.

Iz Hrvatske je na listu dospjela tek jedna osoba, spisateljica i novinarka Slavenka Drakulić.

Navodi se kako se radi o tek nekoliko primjera i da je regija dala mnogo više utjecajnih i poznatih pojedinaca koji su dali svoj značajan doprinos u raznim oblastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.