MATERIJAL IZ SVEMIRA

Crna prašina i strogo kontrolirani uvjeti: NASA otvorila kanister s uzorcima asteroida Benu

U Svemirskom centru ''Johnson'' u Hjustonu skinut je prvi poklopac s posude u kojoj su uzorci prikupljeni van Zemlje

Uklanjanje poklopca kanistera.. NASA / Robert Markowiz

M. Z.

27.9.2023

Naučnici NASA-e otkrili su crnu prašinu i neidentificirane ostatke u naučnom kanisteru s letjelice Oziris-reks kada je kanister noćas konačno otvoren, saopćila je američka svemirska agencija.

Proces rastavljanja

- Kanister s uzorcima koje je prikupila sonda Oziris-reks na asteroidu Benu (Bennu) donesen je u Svemirski centar ''Johnson'' u Hjustonu 25. septembra, nakon što je sonda 24. septembra sletjela u pustinju u Juti. Centar ''Johnson'' ima najveću svjetsku kolekciju materijala iz svemira i stručnjaci će provesti rastavljanje mehanizma kako bi došli do osnovnih uzoraka. Ove operacije odvijaju se u novom laboratorijm dizajniranom specijalno za misiju Oziris-reks. Aluminijski poklopac uklonjen je unutar zaštićene kutije dizajnirane da omogući rad s velikim dijelovima opreme - navodi se u saopćenju NASA-e.

Kada mehanizam nazvan TAGSAM bude razdvojen od kanistera, on će biti prebačen u zapečaćenu posudu koja će sačuvati okruženje naredna dva sata. Ta posuda će dati timu dovoljno vremena da prebaci TAGSAM u drugu ogromnu kutiju za rad, što će ubrzati proces rastavljanja.

- S mnogo članova tima, naučnika i inžinjera, u centru ''Johnson'' radimo na procesu rastavljanja i otkrivanja uzoraka svijetu tokom specijalnog prijenosa uživo 11. oktobra - navodi se u saopćenju NASA-e.

Nastanak Sunčevog sistema

Letjelica Oziris-reks lansirana je 2016. godine i otad je sletjela na asteroid Benu, prikupila oko 250 grma uzoraka i vratila te uzorke na Zemlju prije samo tri dana. Vjeruje se da će čak i ova mala količina uzoraka pomoći naučnicima da bolje razumiju asteroide koji potječu iz vremena nastanka Sunčevog sistema, ali i koji predstavljaju prijetnju po našu planetu, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.