FARMACEUTSKA KOMPANIJA

AstraZeneca povlači vakcinu nekoliko mjeseci nakon priznanja o nuspojavama

Tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost

AstraZenecu tuži više od 50 navodnih žrtava. Facebook

E. Ag.

8.5.2024

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je da povlači svoju vakcinu protiv COVID-19 nekoliko mjeseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove rijetke i opasne nuspojave.

Slične prijave

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet. Zahtjev za povlačenje vakcine podnesen je 5. marta i u utorak je stupio na snagu.

Slične prijave bit će podnesene u narednim mjesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

AstraZeneca je saopćila da je vakcina uklonjena s tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva COVID-19, prenosi britanski Telegraph.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. AstraZeneca je u sudskim dokumentima podnijetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina "može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove TTS".

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je s najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava. AstraZenecu tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom, piše Euronews.rs.

Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

Nove vakcine

- Razvili smo vakcine za nove sojeve koronavirusa i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneca je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi - saopćila je farmaceutska kompanija.

U saopćenju se također navodi da je kompanija ''ponosna'' na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije koronavirusa i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila više od 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.