U POKRETU - NAUTIKA

BMW će ove godine predstaviti luksuznu jahtu s nultom emisijom na Filmskom festivalu u Kanu

Njemačka kompanija BMW udružila je snage sa startap kompanijom ''Tyde'' kako bi razvila vrhunsku jahtu

BMW Group. LuxLife

M. Z.

27.4.2023

Njemačka kompanija BMW udružila je snage sa startap kompanijom ''Tyde'' kako bi razvila vrhunsku jahtu s nultom emisijom štetnih plinova.

Pod strogom tajnošću

Nazvana ICON, novajlija je navodno razvijena pod „strogom tajnošću“ i bit će u potpunosti predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Tim je podijelio samo nekoliko detalja i slika uoči zvaničnog debija sljedećeg mjeseca, ali nam daje neku ideju o tome šta ljubitelji nautike mogu da očekuju. Icon će imati dizajn fokusiran na budućnost i pogonski sistem bez emisija. Bit će inspirirana električnim vozilima BMW i koristit će postojeće zelene tehnologije kompanije.

Sponzor Kupa Amerike

Vrijedi napomenuti da ovo nije prvi put da je BMW napravio iskorak u pomorskoj industriji. Nakon Prvog svjetskog rata slavni brend je proizvodio motore za čamce. BMW Marine je na kraju prodat kompaniji Mercury 1987. godine, ali proizvođač automobila nije u potpunosti zatvorio vrata čamcima. Pokrenuo je lifestyle brend pod nazivom Yachtsport 2000-ih i postao sponzor Kupa Amerike.

Nedavno, Designworks BMW se udružio sa Sea Ray povodom lansiranja sportskog čamca. SLX 260, koji je lansiran prošle godine, pokazao je senzualni stil sportskog automobila sa prozračnom linijom u obliku slova S. 

Elegantna silueta

Možda će Icon jahta imati sličnu elegantnu siluetu. Ono što možemo pretpostaviti jeste da će jahta sigurno biti konstruirana u skladu s najvišim standardima, pošto je tim ''Tyde'' dobro upućen u projektiranje i izgradnju jahti.

Svjetska premijera zakazana je za 17. maj. Jahtu će predstaviti i demonstrirati BMW i ''Tyde'' tokom trajanja festivala do 27. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.