VEĆA PROFITABILNOST

Spotify polako podiže cijene usluga širom svijeta

Povećanje cijena se dešava u trenutku kada su audio i video streaming kompanije pod sve većim pritiskom investitora

Više cijene. Twitter

M. Z.

26.7.2023

Spotify je podigao cijene za sve pakete pretplata u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Australiju, jer kompanija za striming muzike želi povećati profitabilnost u nesigurnoj ekonomiji.

Studentski paket

Kako navodi britanski list Guardian, ovaj potez će imati za rezultat povećanje cijene od 1 dolar mjesečno za Spotifyeve pakete za SAD, s tim da premium singl paket sada košta 10,99 dolara, duo 14,99, porodični košta 16,99 te studentski paket sada košta 5,99 dolara.

Povećanje cijena se dešava u trenutku kada su audio i video streaming kompanije pod sve većim pritiskom investitora da povećaju profitabilnost nakon godina davanja prioriteta rastu broja korisnika.

Kompanije rivali poput Applea i Amazona i Tidala već su povećale svoje cijene ove godine, dok je YouTube također povisio cijene svojih mjesečnih i godišnjih premium paketa u SAD, prošle sedmice – prvi put od lansiranja usluge pretplate u 2018. godini.

Spotify, koji je u aprilu najavio da će podići cijene u 2023., također je prošle godine podigao cijene u 46 zemalja.

U januaru je ovaj streaming gigant rekao da otpušta oko 600 radnih mjesta, ili 6 posto svoje radne snage, priznajući da se prebrzo proširio tokom pandemije koronavirusa. Suosnivač i izvršni direktor Daniel Ek rekao je da je bio “preambiciozan u ulaganju prije rasta prihoda”.

Ekskluzivni ugovori

Spotify je platio 100 miliona dolara u 2020. godini za ekskluzivni ugovor o licenciranju podcasta sa Džoom Roganom (Joe), koji ima milione slušalaca. Također su platili 25 miliona dolara za ekskluzivni ugovor o podcastingu s Mišel (Michelle) i Barakom Obamom (Barack) 2019. godine, te navodnih 20 miliona dolara za posao sa medijskom grupom koju vode princ Hari (Harry) i njegova supruga Megan (Meghan), vojvotkinja od Saseksa, u 2020. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.