EKONOMIČAN I EKOLOŠKI

Novi čip za vještačku inteligenciju radi kao ljudski mozak

Prototip čipa "nalik mozgu" mogao bi vještačku inteligenciju učiniti energetski efikasnijom, saopćila je kompanija IBM koja ga razvija

Čip radi kao ljudski mozak. STUDOMAT / Envato

M. Z.

14.8.2023

Prototip čipa "nalik mozgu" mogao bi vještačku inteligenciju učiniti energetski efikasnijom, saopćila je kompanija IBM koja ga razvija.

Izuzetne performanse

Otkad je vještačka inteligencija na intenzivnom stepenu razvoja, postoji zabrinutost zbog emisija iz skladišta u kojima su računari koji pokreću AI sisteme. IBM navodi da bi ovaj prototip AI čipa mogao biti efikasniji u energetskom smislu, naročito u pametnim telefonima.

Efikasnost se zasniva na komponentama koje funkcioniraju na sličan način kao ljudski mozak, piše SmartLife.

- U poređenju s tradicionalnim računarima, ljudski mozak ima sposobnost da postigne izuzetne performanse, a troši vrlo malo energije. Izvanredna energetska efikasnost bi značila da se kompleksnije i obimnije operacije obavljaju u režimu nižeg trošenja energije baterije - rekao je Tanos Vasilopulos, naučnik iz IBM laboratorija u Cirihu.

On dodaje da bi ovakvi čipovi mogli biti od koristi i za "cloud" tehnologiju i omogućiti smanjenje utrošene energije i ugljeničnog otiska.

Analogne komponente

Većina čipova je digitalna, što znači da informacije skladišti kao jedinice i nule (1 i 0). Ali novi čipovi koriste komponente koje se nazivaju memristori (rezistori memorije) koji su analogni. Poređenja radi, digitalni čip je kao prekidač za svjetlo, a analogni kao prigušivač.

Ljudski mozak je analogni, i memristori funkcioniraju na sličan način kao sinapse u mozgu.

-U pitanju je tehnologija inspirirana prirodom, koja oponaša način na koji mozak funkcionira. Memristor može da se sjeti svoje električne historije, a povezani memristori mogu da formiraju mrežu koja liči na biološki mozak - rekao je profesor Ferante Neri s Univerziteta u Sariju.

On je bio oprezno optimističan po pitanju razvoja ovakvog računara. Postojao bi čitav niz izazova, uključujući i cijene materijala i poteškoće u proizvodnji.

Duže trajanje baterije

IBM se nada da će AI čipovi u pametnim telefonima i automobilima u budućnosti biti efikasniji, uz duže trajanje baterije i nove primjene. Nije u pitanju samo energetska efikasnost već i trošenje vode jer veliki sistemi za podatke zahtijevaju i kompleksnije sisteme za rashlađivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.