POGLEDAJTE ŠTA RADI

Teslin robot oduševio obavljanjem mrskog kućanskog posla, a onda je uslijedio hladan tuš

Na prvi pogled Optimus izvrsno radi svoj posao i mnogi su bili oduševljeni ovim "sposobnostima", ali...

Optimus slaže majicu. Ilon Mask/X

M. Z.

17.1.2024

Kad je Tesla 2021. godine predstavila svog Tesla Bota, robota koji je, kako su tad tvrdili, zamišljen kao budući pomoćnik ljudima, mnogi su bili oduševljeni njegovim minimalističkim dizajnom koji je podsjetio na legendarni lik iz Zvjezdanih ratova, C3PO.

Autonomni asistent 

Tesla Bot, kasnije preimenovan u Optimus, trebao je biti autonomni asistent na poslu ili u kući, koji bi funkcionirao pomoću umjetne inteligencije. No, čini se kako je Optimus daleko od svega onoga što su u Tesli spominjali da bi mogao raditi.

Pa ipak, Ilon Mask (Elon Musk) zaintrigirao je javnost objavom videa u kojem Optimus slaže veš. Iako se možda to ne čini kao neki kompliciran posao, pitajte bilo koga uživa li u tom zadatku kod kuće. 

Neko je upravljao njim

Na prvi pogled Optimus izvrsno radi svoj posao i mnogi su bili oduševljeni ovim "sposobnostima" ističući kako to pokazuje da je Optimus vrhunski proizvod.

Ali, oni koji su malo pozornije pogledali video, primijetili su da Optimus izgleda previše dobro. Jedan je od korisnika čak pitao radi li se o videu koji je napravljen korištenjem alata umjetne inteligencije.

No, odgovor je puno jednostavniji. Pomnijim pregledom videa u nekoliko se navrata u samom uglu mogu primijetiti rukavice za daljinsko upravljanje koje oponašaju pokrete koje Optimus izvodi. U prijevodu - neko je uživo upravljao Optimusom.

Da je stvarno riječ o simuliranom obavljanju zadatka, potvrdio je i sam Mask.

Optimus ovo još ne može obavljati samostalno, ali će zasigurno to moći i to u svakom prostoru (neće trebati fiksiran sto s kutijom i samo jednom majicom u njoj), napisao je Mask u odgovoru jednom od pratilaca.

Lažno oglašavanje

Mnogi su Muaka nakon toga prozvali za "lažno oglašavanje", odnosno iznošenje lažnih tvrdnji jer je uz originalni video napisao da "Optimus slaže majicu". No, drugi tvrde da nije objavio ništa netačno. U teoriji, Optimus jest složio majicu, a Mask nigdje nije napisao da ju je složio samostalno.

Svi oni koji su se ponadali da bi neko drugi mogao složiti njihov veš, morat će se još malo strpjeti. Koliko? Samo Mask može odgovoriti na to pitanje, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.