TEHNOLOGIJA

ZEISS pametna stakla: Prozori dobivaju novu ulogu u modernom svijetu

Holografska funkcionalnost može pretvoriti bilo koju staklenu površinu, poput prozora vašeg doma, u ekran po potrebi za komunikaciju

Pametna stakla. ZEISS

E. Ag.

21.2.2024

Njemački pionir u proizvodnji stakla ZEISS predstavio je svoju tehnologiju multifunkcionalnog pametnog stakla na CES 2024...

Ova tehnologija pametnog stakla ima širok spektar primjena, posebno u pametnim domovima. Kompanija je razvila patentiranu platformu koristeći različite mikrooptičke strukture i holografske optičke elemente koji omogućavaju dodavanje funkcija poput osvjetljenja, projekcija, filtera i detekcije na prozirne površine.

Ekran osjetljiv na dodir

Holografska funkcionalnost može pretvoriti bilo koju staklenu površinu, poput prozora vašeg doma, u ekran po potrebi za komunikaciju. Zamislite prozor vaše kuće na plaži koji se pretvara u ekran osjetljiv na dodir.

Postoje i druge mogućnosti, poput stvaranja 3D operativnih elemenata kao što su prekidači ili kontroleri na crnim panelima pomoću holografije. Ovi lebdeći prekidači se pojavljuju samo kada su potrebni i mogu se aktivirati glasovnom komandom ili gestikulacijom., piše Luxlife.rs.

Također, možete postaviti prozirnu kameru s prepoznavanjem lica na stakleni panel ulaznih vrata, što može biti korisno za kućnu sigurnost. ZEISS tehnologija multifunkcionalnog pametnog stakla može uraditi još više u pametnom domu. Može se koristiti za unutrašnje osvjetljenje koje se realizuje kroz posebne holografske dekuplirajuće elemente u vanjskom staklu, čineći prozorska stakla osvjetljenim. 

Proizvode energiju

Ove staklene površine također mogu proizvoditi energiju. Mikrooptički sloj na prozorskom staklu apsorbuje sunčevu svjetlost i prenosi je u koncentriranoj formi na solarnu ćeliju.

Ova tehnologija stakla može se koristiti u različitim primjenama pametnog doma, kao što su nadzor unutrašnjosti i vanjskog prostora, videotelefonija na prozorima i ogledalima, adaptivni filteri za sunčevu svjetlost, itd. Kompanija dijeli svoju holografsku tehnologiju sa svima, pa bismo mogli vidjeti mnoge njene proizvode ove godine.

ZEISS multifunkcionalna pametna stakla predstavljaju revolucionarni korak u tehnologiji pametnih domova, nudeći inovativna rješenja koja transformišu obična stakla u interaktivne površine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.