BH. GLUMCI NAGRAĐENI

Završen Pula Film Festival: Zlatna arena za Adnana Omerovića

Jelena Kordić Kuret dobila je posebno priznanje

Sa dodjele nagrada. Dubrovnik.net

L. S. R.

23.7.2023

Dodjelom nagrada - Zlatnih arena okončan je 70. Pula Film Festival. Prvi put u historiji ovog festivala glavnu nagradu odnio je jedan dokumentarni film i to "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Ratne traume

Pobjednički dokumentarac govori o ženama koje se prošle teške traume tokom rata u Vukovaru i suočavaju se s prošlosti na terapijskom programu, a žiri u stopostotnom ženskom sastavu, na čelu s glumicom Nives Ivanković, proglasio ga je najboljim od 14 hrvatskih filmova.

Iako se očekivalo da je "Sigurno mjesto" zicer za ovogodišnji pulski trijumf, taj je film na kraju dobio nagradu za režiju Juraja Lerotića, kao i glavnu mušku ulogu Splićanina Gorana Markovića, ali i kameru Marka Brdara.

Za najbolju glavnu žensku ulogu nagradu je dobila Tihana Lazović ("Samo kad se smijem"), a nagrada za sporednu žensku pripala je Ivani Roščić ("Garbura").

Najbolji sporedni glumac je Krešimir Mikić za ulogu u "Escortu" pokojnog Lukasa Nole koji je dobio priznanje i za scenografiju Ivana Veljače.

Nagrada za scenarij pripala je animiranom hit-filmu "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine i Rone Žulj.

"Najsretniji čovjek na svijetu"

Tri nagrade dobili su "Tragovi" Dubravke Turić – za montažu, masku i oblikovanje zvuka, dok je kinohit "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca osvojio nagradu za kostimografiju Ivane Zozoli Vargović.

Zanimljivo je da je jedan dokumentarac trijumfirao i u programu manjinskih koprodukcija s hrvatskim udjelom – "Dossier Labudović: nesvrstani" srbijanske redateljice Mile Turajlić. U tom programu najboljim glumcima su proglašeni Ksenija Marinković za "Da li ste vidjeli ovu ženu?" a Zlatnu arenu dobio je i Adnan Omerović iz BiH za "Najsretnijeg čovjeka na svijetu". Jelena Kordić Kuret, također iz BiH, dobila je posebno priznanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.