MISTERIJE

Tajna legendarnog plesa Majkla Džeksona: Ne pokušavajte ovo izvesti

Neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je mogao učiniti nemoguće i izvesti pokret koji je biomehanički nemoguć

Majkl Džekson. Prinskrin

Avaz.ba

11.5.2020

Majl Džekson (Michael Jackson) je bio jako vješt plesač, i u većini svojih spotova učetvovao je u koreografiji. U nizu misterija kojeg su ga pratile, posebno nerazjašnjena bila je ona njegovog slavnog pokreta, nagiba iz videospota  "Smooth Criminal". Magneti u cipelama, konopi s kojim su ga pridržavali, samo su dio mogućih objašnjenja.

No, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je mogao učiniti nemoguće i izvesti pokret koji je biomehanički nemoguć. U spotu iz 1987. "Smooth Criminal" Džeksoon se naginje pod uglom od 45 stepeni i to iz gležnjeva, dok cijelo vrijeme održava svoje tijelo uspravno poput štapa. Iluziju koju su mnogi pokušali oponašati (najčešće neuspješno) Džekson je uspješno izveo zahvaljujući posebnim cipelama i njegovoj snazi.

 Stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju ovaj potez napraviti kod kuće, kako se slučajno ne bi povrijedili.  



Majkl Džekson. Agencije

- Većina utreniranih plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela moći će se sagnuti maksimalno 20 do 30 stepeni prema naprijed. Majkl Džekson je to uspio napraviti pod uglom od 45 stepeni i tako je zapravo učinio nešto nevjerojatno - rekao je Manjul Tripati (Tripathi).

No magiju su ipak otkrili stručnjaci. Kad bi netko pokušao izvesti taj poznati pokret i nagib iz spota "Smooth Criminala", primijetio bi kako taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Time je sagibanje limitirano, pa čak i u slučaju kada je netko sličnih atletskih mogućnosti kao što je bio kralj popa . Dodatne stepene i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. V oblikovan prorez na dnu svake pete njegovih cipela imaju poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućuje mu naginjanje prema naprijed, zbog težine koja prkosi gravitaciji. 

Prije nego je pronaša obuću takvu je iluziju mogao izvesti uz pomoć konopa i remenja koje su morali omotati oko njegovog struka. Ideju je stigla od američkih astronauta, tačnije njihovih čizama, koje se mogu pričvrstiti na fiksiranu liniju dok rade u prostoru bez gravitacije.

Uz posebnu obuću i pomoć članova tima ovaj je svejedno jako teško izvesti i zahtjeva upotrebu poprilične snage mišića kičme i udova, kažu stručnjaci. 

- Nekoliko njegovih fanova uključujući i autore pokušali su kopirati ovaj potez i nisu uspjeli, a često su se zapravo i ozlijedili u svojim pothvatima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.