GOVORIO ZA SPUTNIK

Nove tvrdnje Kusturice: Nisam direktor pozorišta ruske vojske

Sad tvrdi da je on s Rusima samo pregovarao o tome da postave tri pozorišne verzije njegovih filmova

Emir Kusturica. Arhiva

L. S. R.

2.3.2022

Nakon što mu je oduzeta nagrada Febiofesta, koju je 2017. dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji, Emir Kusturica sad demantira da je prihvatio ponudu ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišra ruske vojske.

Sad tvrdi je da je on s Rusima samo pregovarao o tome da "postave tri pozorišne verzije njegovih filmova".

 - Dakle, ja nisam šef Pozorišta ruske vojske, bivšeg pozorišta Sovjetske armije, koje ima vrlo zanimljiv i ogroman prostor, gdje sam zadnja tri mjeseca pregovarao da postavim tri pozorišne verzije svojih filmova -  tvrdi Kusturica u razgovoru koji prenosi Sputnjik, inače, kako ističe Index.hr. medij optužen za širenje ruske propagande.


Emir Kusturica. Arhiva

Kaže da bi prvi bio film "Kuća za vješanje".

- Njega sam već režirao u Bastille, "Život je čudo" i treći eventualno ruski film. Dakle, razgovarali smo o mogućem angažmanu, a ja nisam upravitelj tog kazališta, niti odustajem od mogućnosti postavljanja predstava u budućnosti o čemu sam razgovarao s tamošnjim nadležnima. Dakle, sličnost riječi director, što na engleskom obično znači reditelj, i direktor, što u drugom smislu znači menadžer, šef. Lako je provjeriti da nisam tamo menadžer, ali sam pregovarao o mogućim pozoripnim postavama, odnosno o spektaklima koje ću postaviti, što je neobično jer bih film pretvorio u operu - tvrdi Kusturica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.