FILMSKI KLASIK

U Puli prikazan "Gospodar prstenova: Povratak kralja": U komšiluku se okupili oskarovci

Okončan međunarodni festival filmske muzike i zvuka

Scena iz filma. Društvene mreže

L. S. R.

24.7.2023

Međunarodni festival filmske muzike i zvuka (ISFMF) obilježio je 20 godina završnice epske filmske trilogije "Gospodar prstenova: Povratak kralja Petera Jacksona" prikazavši ovaj klasik sinoć u pulskoj Areni.

Dodjela nagrada

Bila je to prilika da organizatori ISFMF-a dodijele nagrade u dvije kategorije i to za muziku i za zvuk na filmu. Ova nagrada dodjeljuje se istaknutim profesionalcima koji su tokom svog života dali kreativan doprinos od iznimnog umjetničkog značaja na području zvuka i muzike u kinematografiji.

Tako su ove godine nagradu za životno djelo primili kompozitor Hauard Šor (Howard Shore) i dizajner zvuka Majkl Minkler (Michael), obojica trostruki oskarovci s više od 40 godina uspješne karijere. Šor je dva Oskara osvojio za muziku upravo za "Povratak kralja", no poslovne obaveze zadržale su ga u Njujorku te se zahvalio putem videa.

Stigao i Mark Ulano

Poruku je poslala i Eni Lenoks (Annie Lennox) koja je otpjevala njegovu kompoziciju u filmu i obećala da će doći u Pulu iduće godine, ako je pozovu. U Arenu je stigao i Mark Ulano, koji je svog Oskara primio za "Titanic" Džejmsa Kamerona (James Cameron).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.