OBORILA NEKOLIKO REKORDA

Kapa do poda: Tejlor Svift se ovim upisala u historiju muzičke industrije

Vjeruje se kako je i njen odnos prema saradnicima, jedan od razloga zbog kojeg je toliko posebna, popularna i obožavana širom svijeta

Tejlor Svift. Instagram

Dž. H. M.

2.12.2023

Američka pop zvijezda Tejlor Svift (Taylor Swift) obilježila je ovu godinu obaranjem nekoliko rekorda. Osim što je postala fenomen popularne kulture, njin utjecaj na zabavljačku industriju toliki je da je naveo univerzitet Harvard da uvede sociološki kolegij "Taylor Swift i njen svijet", a sada je dobila još jedno značajno priznanje.

Najtraženija umjetnica

Platforma Spotify proglasila ju je najtraženijom umjetnicom u 2023. godini, na globalnoj razini. Kantautorica se može pohvaliti s više od 26.1 milijarde streamova od početka godine do danas, s tim da bi se impresivna brojka tokom decembra mogla značajno povećati.

Taylor je na Spotyfyju u s prvog mjesta skinula donedavno neprikosnovenog Bed Banija (Bad Bunnyja) koji je tri godine zaredom držao prestižnu titulu "najstrimanijeg".

Značajno je i to da je Tejlor jedina žena među prvih pet izvođača po broju streamova na najmoćnijoj audio platformi. Iza nje je Bad Bunny, treći je The Weeknd dok Drake te meksički muzičar Peso Pluma, zauzimaju četvrto i peto mjesto, prenosi AP.

Pa ipak, Bed Bani ju je prestigao po broju streamova pojedinačnog nosača zvuka: njegov album "Un Verano Sin Ti" iz 2022. godine drugu je godinu zaredom najstreamaniji album na toj platformi sa 4.5 milijardi streamova diljem svijeta, dok je njen deseti studijski album "Midnights" (također iz 2022.) zasad na drugom mjestu.

Američka pjevačica ostvarila je puno više unosnih potvrda da ove godine nadmoćno vlada svjetskom muzičkom scenom. Njena svjetska turneja "The Eras" započeta u martu ove godine, već je u oktobru, prema Bloombergu, dostigla zaradu od 1 milijarde dolara s tim da se finansijska projekcija odnosi na otprije planirani 151 koncert. Kako stvari stoje Taylor bi, nakon otprije dogovorenih nastupa u Torontu u decembru, mogla nastaviti turneju i u sljedećoj godini čime će se zarada povećati.

Uz to, njen koncertni film "The Eras Tour" ostvario je zaradio je preko 250 miliona dolara i zauzima prvo mjesto u kategoriji dokumentaraca s turneja (drugi je "Never Say Never" Justina Biebera). S obzirom da je pjevačica u film uložila oko 15 miliona dolara, stoga je, zbog ostvarenog profita, "The Eras Tour" movie postao jedan od najprofitabilnijih projekata u toj kategoriji, uopće.

Ono što zadivljuje jest činjenica da se Tejlor ponaša kao da sve dosad ostvareno - ne postoji. Za nju je svaki koncert novi prilika za dokazivanje, u njenom rječniku kao da ne postoji pojam "živjeti na lovorikama". 

Milionske nagrade

Uspjeh dijeli s članovima svog tima. Kako je izvijestio CBS, svoj tim "The Eras Tour" nagradila je s 50 do 55 miliona dolara bonusa, od plesača i radnika na sklapanju bine do tonskih tehničara.

Svaki vozač šlepera s opremom dobio je nagradu od 100.000 dolara. Stoga bi Tejlor bez problema mogla oboriti rekord i u kategoriji poslodavaca u zabavljačkoj industriji, kad bi takva lista postojala. 

Vjeruje se kako je i njen odnos prema saradnicima, jedan od razloga zbog kojeg je toliko posebna, popularna i obožavana širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.