TENZIJE NA EVROVIZIJI

Palestinski simbol na ruci švedskog pjevača: Organizatori se izvinili

Erik Sade je prije emisije upozorio da želi izraziti nekakav protest protiv toga što je Izraelu dopušteno učešće

Erik Sade. AP

L. S. R.

8.5.2024

Organizatori Eurosonga izvinili su se nakon što je švedski pjevač Erik Sade (Eric Saade) prekršio zabranu političkih simbola, noseći propalestinski šal dok je nastupao.

Otpjevao je pjesmu "Popular", s kojom je predstavljao Švedsku na Euroviziji 2011., u uvodnom dijelu polufinalnog takmičenja u utorak navečer.

Sade, čiji je otac palestinskog porijekla, na ruci je nosio palestinsku maramu. On je prije emisije upozorio da želi izraziti nekakav protest protiv toga što je Izraelu dopušteno učešće. Švedska televizija SVT i glavni organizator, Evropska radiodifuzna unija, osudili su njegovu gestu.

"Vrijedno je žaljenja što je svoje sudjelovanje iskoristio na ovaj način", rekla je za AFP izvršna producentica SVT-a za takmičenje Eba Adilsin (Ebba Adielsson). 


Drugi izvođači pozivali su na prekid vatre ili govorili protiv Izraela, ali im je rečeno da ne pokazuju političke poruke tokom nastupa.

Izraelskoj predstavnici Eden Golan navodno je rečeno da ostane u svojoj hotelskoj sobi zbog sigurnosti prije takmičenja u drugom polufinalu u četvrtak. Očekuje se da će se u švedskom gradu održati protesti koji će pozivati na isključenje Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.