AUTO-MOTO

Hondina prošlost oživjela u hibridnom modelu Sports EV Cocept, jedinstven je osjećaj voziti ga

Avaz.ba

26.10.2017

Nakon što je na sajmu automobila u Frankfurtu publici predstavila mali, urbani električni koncept, u retro stilu, Honda je za posjetioce tokijskog auto-salona pripremila novo retro iznenađenje sa pogonom na struju.

Slično kao na pomenutom Urban EV Conceptu, i za Sports EV Concept dizajneri su inspiraciju za izgled eksterijera potražili u prošlosti. 

Međutim, za razliku od prethodnika koji je bio namijenjen za prevoz do četiri odrasla putnika u urbanim uslovima vožnje, ovoga puta tema je bila sportski dvosjed.

Prednji dio vozila na prvi pogled sličan je prvobitnom konceptu, sa karakterističnim LED dnevnim svjetila u obliku prstena i svijetlećem Hondinom amblemu na sredini prednje maske.

Izdužena hauba i naglašeni prednji blatobrani podsjećaju na sportske automobile iz '60-tih i '70-tih, baš kao i zadnji dio automobila sa minimalističkim LED stop svjetlima i ponovljenom značkom brenda.

Prednji nosači krova su veoma tanki i vizuelno skriveni u zatamnjenim staklenim površinama, što izgledu Sports EV Concepta daje dodatnu eleganciju.  

Kao i kod mnogih konceptnih rješenja, i ovdje su se dizajneri odlučili da konvencionalna ogledala spoljnih retrovizora zamjene malim kamerama koje su, u ovom slučaju, spuštene niže, do nivoa sredine vrata.

Honda se nije mnogo bavila tehničkim detaljima u svom saopćenju, jer je Sports EV Concept prije svega dizajnerska studija.

Japanski proizvođač naveo je da je riječ o vozilu koje “kombinuje performanse električnog automobila u komapktnoj karoseriji, sa najnovijim tehnologijama vještačke inteligencije, a sve sa ciljem da vozaču pruži uživanje zavolanom i osjećaj jedinstva sa vozilom”, prenosi B92.net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.