AUTO-MOTO

Ford predstavio Focusa koji izlazi naredne godine: Ne odustaje se od tradicije koja vrijedi

Avaz.ba

24.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Ford je djelimično otkrio dizajn novog Focusa, čija je premijera planirana za mart 2018. i sajam automobila u Ženevi.

Iako je na prvoj fotografiji spoljašnjost automobila skrivena ispod raznobojne maskirne folije, jasno se vide konture novog Focusa. 

Mada se prednji dio automobila - sa karakterističnom maskom hladnjaka - ne razlikuje previše od aktuelne verzije, nova generacija Fordovog kompaktnog hečbeka ipak ima nešto drugačiji oblik.

U Fordu kažu da će novi Focus imati duže međuosovinsko rastojanje, više prostora u kabini i unaprijeđenu aerodinamiku. Proizvođač planira da, slično kao kod nove Fieste, ponudi Focus u više verzija i nivoa opreme, pa se pored varijanti ST-Line (sportski paket) i Vignale (luksuzno izdanje), očekuje i Active ("kros" verzija). 

Špekuliše se da bi Focus Active mogao da bude dostupan i u opciji sa pogonom na sva četiri tačka, ali za sada o tome nema zvanične potvrde iz Forda.

U središtu pogonske game bit će kao i do sada nagrađivani trocilindarski 1.0 EcoBoost u više podvarijanti, a uz njega se očekuje i novi, također trocilindarski 1.5 litarski EcoBoost ali i 2.0 benzinac sa četiri cilindra. 

Dizel opcije će pokrivati 1.5 i 2.0 litarski agregati.

Kako saznaje Autocar, Ford Focus za 2018. bit će predstavljen publici na ženevskom autosalonu koji se održava u prvoj polovini marta, a onlajn premijera očekuje se nešto ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.