SPORTSKI MODEL

Legendarna "dvica": Golf II G60 Limited ima 210 KS i pogon na sva četiri točka

Sportska historija druge generacije Golfa “dvice” započela je, naravno, s 8-ventilskim GTI-jem sa 112 KS

Od popularne "dvice" moglo se mnogo toga napraviti. Društvene mreže

M. K.

6.7.2022

Mnogi ljudi vjeruju da je linija veoma snažnih Golfova "dvica" s pogonom na sve točkove započela s R32.

Međutim, postojo i Golf II Limited koji je doživio veoma kratku seriju, zbog čega danas postiže vrtoglave cijene, prenio je portal Automobili.ba.

Sportska historija druge generacije Golfa “dvice” započela je, naravno, s 8-ventilskim GTI-jem sa 112 KS, koji je zatim evoluirao u GTI 16v varijantu sa 139 KS. U Volkswagenovoj ponudi je i mjesto za jednu relativno popularnu Verzija G60 s 8 ventila sa kompresorom. Međutim, malo ko se sjeća da su Nijemci također kombinovali kompresor s jedinicom sa 16 ventila.

Tako je nastao G60 Limited koji stvara 210 KS i 252 Nm maksimalnog okretnog momenta koji se prenosi na sve točkove preko Syncro pogona. Takav set omogućio je postizanje stotke za nešto više od 6 sekundi, što je u to vrijeme bio spektakularan rezultat.


Legendarna "dvica". Društvene mreže

Nažalost, nisu svi imali priliku saznati za ovaj primjerak, jer je proizveden samo 71 primjerak Golf II G60 Limited, od kojih je nekoliko preživjelo do danas. Primjerak s produkcijskim brojem 16 koji je u prodaju stavio 4Star Classics zato je prava rijetkost.

Dolazi iz 1989. godine i do sada je prešap manje od 68 hiljada kilometara. Ono na šta vrijedi obratiti pažnju nije samo izvrsno tehničko stanje, već i skroman izgled tipičan za varijantu Limited. Dvostruka GTI svjetla ustupila su mjesto jednima, a samo proširenja lukova točkova, plavi umeci i 15-inčne BBS RM felge otkrivaju sportski karakter.

Nažalost, diskrecija i jedinstvenost imaju svoju cijenu. Ljubitelji za ovu umjetnost moraju pripremiti gotovo 80 hiljada funti (oko 182.000 KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.