VOZAČ RED BULLA

Ferstapen uz pomoć neba do nove pol pozicije, nagradu mu uručila brazilska fudbalska legenda

Nije imao najbolje vrijeme u prva dva kvalifikacijska ciklusa, ali mu je u posljednjem dijelu kvalifikacija pomogla kiša

Maks Ferstapen i Adriano. Twitter

E. Ć.

3.11.2023

Nizozemac Maks Ferstapen (Max Verstappen) 11. put u ovoj sezoni, a 32. put u karijeri je osvojio startnu poziciju.

Tako će Ferstapen u nedjelju utrku za Veliku nagradu Brazila početi sa prve pozicije. To nije nimalo dobra vijest za njegove konkurente, jer je vozač Red Bulla na prethodnih deset puta kada je imao pol poziciju pobjeđivao na utrkama.

Kvalifikacije za nedjeljnu utrku na stazi Interlagos održane su u petak jer su u subotu na rasporedu kvalifikacije za sprint utrku, a potom i skraćeno takmičenje za nove bodove. 

Ferstapen nije imao najbolje vrijeme u prva dva kvalifikacijska ciklusa, ali mu je u posljednjem dijelu kvalifikacija pomogla kiša.

Naime, nad Interlagos su se već pri kraju drugog dijela kvalifikacija nadvili tamni oblaci, tako da su stvorili atmosferu noćne utrke, a kad je počela snažna kiša, vodstvo takmičenja je odlučilo prekinuti kvalifikacije.

Ferstapen je u tom trenutku koji je uspio proći krug za manje od 1:11, pa je tako došao do najbolje startne pozicije.

Inače, Ferstapenu je nagradu za pol poziciju uručila brazilska fudbalska legenda Adriano koji je ostavio dubok trag u italijanskoj Serie A igrajući za Parmu, Inter i Romu. 

Ljubitelji fudbala pamte Adrianovu ubojitu ljevicu od koje su strahovali protivnički golmani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.