EKONOMIJA

Prodaja električnih automobila porasla 31 posto na globalnom nivou u 2023. godini

Za 2024. godinu, kompanija predviđa globalni rast prodaje električnih vozila između 25 i 30 posto

Globalna prodaja potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila. Tesla

FENA

11.1.2024

Globalna prodaja potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila (PHEV) porasla je za 31 posto u 2023., što je pad u odnosu na rast od 60 posto u 2022. godini, prema istraživanju kompanije Rho Motion, navodi Reuters.

- Tempo rasta usporava, ali to je ono što se očekuje na rastućim tržištima kao što je ovo. Ne možete udvostručiti brojke svake godine - rekao je menadžer podataka Rho Motiona Charles Lester za Reuters.

Lester je dodao da je globalna prodaja električnih vozila prošle godine bila uglavnom u skladu sa rastom od 30 posto koji je Rho Motion prognozirao.

Za 2024. godinu, kompanija predviđa globalni rast prodaje električnih vozila između 25 i 30 posto.

Prodaja u decembru dostigla je mjesečni rekord od 1,5 miliona jedinica, saopćio je Rho Motion.

Potpuno električna ili baterijska električna vozila (BEV) činila su 9,5 miliona od 13,6 miliona EV prodatih širom svijeta 2023. godine, dok su PHEV vozila činila ostatak.

Nakon godina ubrzanog rasta, neki proizvođači automobila strahuju da bi prodaja električnih automobila u Evropi i drugdje mogla krenuti u smjeru usporavanja potražnje jer vozači čekaju bolje, manje i jeftinije modele koji bi se mogli pojaviti za dvije do tri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.