UFC VEGAS 46

Kalvin Katar prizemljio Gigu Čikadzea

UFC Vegas 46 priredbom otvorena je godina, a borbe su održane unutar "UFC Apex" kompleksa

Kelvin Katar, kao petorangirani u poretku izazivača, uspješno je odbranio svoju poziciju, savladavši osmorangiranog izazivača Gigu Čikadzea. MMA Mania

G. Š. / Fight Site

16.1.2022

Nova, 2022. godina službeno je počela kad su u pitanju i UFC priredbe. Najjača svjetska MMA promocija imala je pauzu od skoro mjesec, no sada se vraćaju uobičajenom rasporedu, piše "Fightsite". 

Glavna borba večeri

UFC Vegas 46 priredbom otvorena je godina, a borbe su održane unutar "UFC Apex" kompleksa. Ukupno deset borbi bilo je na programu.

U glavnoj borbi večeri, gledali smo obračun visokorangiranih boraca UFC-ove perolake kategorije. Kelvin Katar (Calvin Kattar), kao petorangirani u poretku izazivača, uspješno je odbranio svoju poziciju, savladavši osmorangiranog izazivača Gigu Čikadzea (Giga Chikadze). Borac iz Bostona slavio je protiv Gruzijca jednoglasnom odlukom nakon pet rundi odlične borbe.

Tačno godinu dana izbivao je Katar iz UFC-ovog kaveza. Макс Холлоуэй Maks Holovej (Max Holloway) priuštio mu je brutalno prebijanje u januaru prošle godine, no Katar je i tada pokazao veliko srce, izdržavši svih pet rundi. Mnogi su smatrali kako 33-godišnjak neće više biti isti borac te da je Holovej razotkrio brojne njegove slabosti. 

Uparivši Katara s Čikadzeom još jednim majstorom stojke, postojala je bojazan kako bi Katar mogao pretrpiti još jedan težak poraz. Međutim, Kalvin je pokazao kako s razlogom zauzima tako visoku poziciju u poretku, a niti Giga nije u rangu Maksom, niti blizu.

Otvorio je Gruzijac meč na svoj način. Dobro je pogodio s nekoliko "low kickova", a bokserska tehnike također su bile na dobroj razini. Međutim, kako je runda odmicala, Katar je počeo vršiti pritisak, čak i pod cijenu primanja snažnih udaraca. Došao je Katar u prvoj rundi do rušenja i radio je dobar posao iz gornje pozicije u polu-gardu. Imao je američki borac i leđa Gruzijca, tražio je gušenje (RNC), ali je Čikadze izdržao do kraja runde.

Gruzijac je i drugu rundu otvorio dobrim "kickom" u tijelu svog protivnika. Ipak, Katar nije prestao sa svojim pritiskom. Primao je određene udarce u tijelo, no već protiv Holoveja, pokazao nam je kako je izrazito izdržljiv, a s razlogom nikada nije nokautiran kroz 28 odrađenih profesionalnih mečeva. Sredinom runde, Katar je jako dobro pogodio zadnjim direktom i pomalo je uzdrmao Čikadzea. Nastavio je Katar s pritiskom, a gledali smo niz dobrih, otvorenih razmjena. Katar je uspio jako dobro pogoditi i laktom iz stojke, a krajem runde, upisao je još jedno rušenje.

U nastavku borbe, također smo gledali pregršt otvorenih razmjena, a Katar više nije uspijevao rušiti Gruzijca. Jedan neuspješan pokušaj rušenja upisao je Katar u trećoj rundi, dok je u četvrtoj rundi čak tri puta neuspješno pokušao odvesti borbu u parter. Što se stojke tiče, Katar je konstantno radio probleme sa svojim pritiskom i podsjetio nas je zašto ga se dugo vremena smatralo ponajboljim boksačem u UFC-u.

Giga je dobro pogađao "kickovima" i nije bio bezazlen u ovom meču. Međutim, njegovo lice dobro ocrtava koliko je štete pretrpio u ovom maču. Katar je dobro pogađao raznim bokserskim tehnikama, a višestruko puta imao je uspjeha i s udarcima laktovima. Krajem pete runde, Čikadze je nakon nekoliko udaraca laktom od strane Katara, završio na tlu. Katar je imao svog protivnika u nokdaunu, no nije uspio završiti posao prije zvuka za kraj meča.

Slavio je Katar na sve tri sudačke kartice (50-45, 50-45, 50-44) i zasluženo se vratio pobjedama.

Giga Čikadze nakon borbe. Screenshot

Deset borbi

UFC Vegas 46 - rezultati - glavni dio priredbe:

Calvin Kattar def. Giga Chikadze via jednoglasnom sudačkom odlukom (50–45, 50–45, 50–44)

Jake Collier def. Chase Sherman via submission (RNC) - R1, 02:26

Brandon Royval def. Rogério Bontorin via podijeljenom sudačkom odlukom (29–28, 28–29, 29–28)

Katlyn Chookagian def. Jennifer Maia via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 30–27, 30–27)

Viacheslav Borshchev def. Dakota Bush via TKO - R1, 03:47

Bill Algeo def. Joanderson Brito via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 29–28, 29–28)

Preliminarni dio priredbe:

Jamie Pickett def. Joseph Holmes via jednoglasnom sudačkom odlukom (29–28, 29–28, 29–28)

Court McGee def. Ramiz Brahimaj via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 30–27, 30–27)

Brian Kelleher def. Kevin Croom via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 30–27, 29–28)

T.J. Brown def. Charles Rosa Decision via jednoglasnom sudačkom odlukom (29–28, 29–28, 29–28)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.