ODRŽANO U TIRANI

Najbolji karatista Balkanskog prvenstva Hamza Turulja za "Dnevni avaz": Ni povreda ga nije spriječila da osvoji zlato

Za finalni meč se uopće nisam ni zagrijavao. Jako sam uporan i ustrajan, kaže Turulja

Turulja: Voli uživati u životu. Facebook

2.10.2023

Član Karate kluba Okinawa iz Sarajeva Hamza Turulja osvojio je 1. mjesto na Balkanskom prvenstvu za senioru koje je održano u Tirani.

Sjajni Turulja je zlatnu medalju osvojio u kategoriji seniora do 75 kilograma nakon pet mečeva. Redom je pobjeđivao predstavnike Slovenije 1-0, Kosova 11-3, Makedonije 2-2, Makedonije 5-3 i u finalu predstavnika Crne Gore rezultatom 2-0. Presretan je i ponosan zbog uspjeha, a za „Dnevni avaz“ je sumirao utiske.

Jaka konkurencija

- Takmičenje je bilo veoma zahtjevno s obzirom na to da je manje od mjesec dana do početka Svjetskog prvenstva u Budimpešti i svi borci su došli u dobroj formi, željni dokazivanja i dobrog rezultata. Također svaka od 11 balkanskih zemalja učesnica ima vrhunske karatiste koji imaju na desetine svjetskih i evropskih medalja tako da je konkurencija bila zaista jaka – rekao je Turulja.

Na takmičenje je došao s povredom leđa, ali ni to ga nije omelo na putu do zlatne medalje.

- S povredom leđa sam došao na takmičenje koju sam pred nastup djelomično sanirao, ali u prvom meču nakon nezgodnog pada sam obnovio povredu koja je nažalost kroz mečeve bila sve gora. Za finalni meč se uopće nisam ni zagrijavao već sam stisnuo zube i odlučio na tatamiju dati sve od sebe vjerujući da mogu osvojiti zlatnu medalju – otkrio je Turulja.

Na kraju je i uspio. Stisnuo je zube i osvojio zlatnu medalju, te će u najboljem mogućem raspoloženju krenuti za pripremama za Svjetsko prvenstvo čije osvajanje predstavlja san za svakog sportistu. Sjajni bh. karatista za sebe kaže da je dječak u duši koji voli da se igra i uživa u životu.

Turulja: Najbolji u kategoriji do 75 kilograma. Facebook

- Naravno kako život tako i sport nosi puno teških i stresnih trenutaka, ali uvijek se trudim da to gledam s pozitivne strane i kao još jedan izazov. Jako sam uporan i ustrajan, kada nešto želim idem do kraja. A kada mi se nešto ne radi, znam biti lijen i nezainteresovan. Upravo sam takav u svemu, idem iz krajnosti u krajnost, zato mene ili volite ili ne, nema između – kazao je sjajni karatista.

Trenirao i fudbal

Stvara veliku karijeru karatiste, a sve je počelo slučajno. Za sve je „kriv“ jedan promotivni letak koji je dobio u osnovnoj školi.

- Karate sam počeo trenirati nakon jednog letka koji je došao u moju osnovnu školu, tada sam već trenirao fudbal, ali s obzirom na to da nije bilo djece mog uzrasta u mojoj ulici, otac je odlučio da počnem trenirati i karate.

Nakon što sam uporedo šest godina trenirao fudbal i karate morao sam da se odlučim za jedan sport, ispostavilo se da nisam pogriješio. U ovih 15 godina sam se zaljubio u karate i iako se od ovog sporta ne može finansijski obezbijediti i imati materijalna korist, ljubav je ono što me veže – poručio je Hamza Turulja za „Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.