BH. TEKVANDOIST

Husić: Dat ću sve od sebe da izborim plasman na Olimpijadu u Parizu

Veliki dio posla je iza mene, a vidjet ćemo kako će se sve to odraziti na moje rezultate, poručio je Husić

Husić: Teško je doći do Olimpijade. Fena

FENA

14.11.2023

Bosanskohercegovački tekvandoist Nedžad Husić, mladi sportista koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju bio na korak do osvajanja prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu, osvrnuo se na rezultate koje je postigao u 2023. godini, te na proces kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Proteklu godinu je ocijenio uspješnom zahvaljujući drugom mjestu na Evropskim igrama u Poljskoj, te dobrim nastupima na Svjetskom prvenstvu, gdje mu je malo nedostajalo da osvoji medalju.

- Imao sam odlične rezultate na još nekoliko bodovnih turnira. Promijenio sam kategoriju polovinom godine, tako da se još adaptiram. Veliki dio posla je iza mene, a vidjet ćemo kako će se sve to odraziti na moje rezultate – kazao je Husić.

Trenutno je deseti na olimpijskoj ranking listi, ali nada se boljem plasmanu nakon turnira koji će biti održan u Kini.

- Kiksao sam na nekim turnirima zbog čega, kako sada stvari stoje, neću biti u top pet koji će se direktno kvalifikovati na Olimpijadu. 

U tekvandou je veoma teško doći do Olimpijade. Smanjili su broj takmičara koji ulaze na OI sa šest na pet, ali dodali su bodovni turnir u Kini, na kojem ću dati sve od sebe da dođem do neophodnih bodova i pozicije koja vodi u Pariz – objasnio je.

Ukoliko ne uspije izboriti Olimpijske igre osvajanjem bodova u Kini, svoju će šansu tražiti putem evropskih kvalifikacija, kroz koje će Olimpijadu izboriti dva najbolja takmičara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.