UZBEKISTAN

Održan WBC kongres: Bh. bokseri će od sada biti sve zastupljeniji

Bitno je naglasiti da se zastava BiH, nakon podnošenja incijative u Meksiku, našla među zemljama aktivnim članicama WBC-a, rekao je Numanović

Ivander Holifild i Amer Numanović. Facebook

E. Ć.

19.11.2023

Na WBC kongresu održanom u Uzbekistanu donesena su nova pravila u vezi prekida meča od strane trenera, nove bodovne karte, kao i pojedinosti u vezi načina pravednog suđenja, te nova aplikacija BOXMED i komunikacije između saveza.

Čim budu potvrđeni od rukovodstva WBC-a, ova pravila će biti implementirana.

- Znatno smo radili na tome da naši bokseri budu rangirani na rang-liste WBC i EBU tako da u narednom rangiranju za WBC mediteran i ostalim rang listama, bokseri iz Bosne i Hercegovine će biti znatno zastupljeniji te će se moći boriti za navedene titule, u skladu sa svojim rezultatima.

Zastava BiH na WBC kongresu. Facebook

Također, bitno je naglasiti da se zastava Bosna i Hercegovina, nakon podnošenja incijative u Meksiku, našla među zemljama aktivnim članicama WBC-a - izjavio je predsjednik Saveza profesionalnog boksa BiH Zaim Numanović.

Na WBC kongresu dogovoreno je godišnje okupljanje u cilju unaprijeđenja saradnje i unificiranja pravila, a prvi sastanak bit će održan u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo zvaničnika Evropske bokserske unije i to u martu 2024. godine.

- Moramo naglasiti odličnu saradnju saveza Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i naravno Bosne i Hercegovine i zauzimanja zajedničkih stravova povodom bitnih odluka na kongresima - naveo je Numanović.

Amer Numanović sa Oleksandrom Usikom. Facebook

Inače, sudija iz Bosne i Hercegovine Amer Numanović uspješno je položio ispit za WBC sudiju, te ga očekuje angažman u narednom periodu.

- Ponosni smo da će i druge sudije Saveza biti involvirani u suđenje mečeva u svim zemljama Jugoistočne Evrope - poručili su iz našeg Saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.